Hollywoodska legenda Meryl Streep se že leta zavzema za večjo zastopanost žensk v filmu in predvsem izenačitev plačilne politike. Foto: Reuters
Hollywoodska legenda Meryl Streep se že leta zavzema za večjo zastopanost žensk v filmu in predvsem izenačitev plačilne politike. Foto: Reuters
Emma Watson
Emma Watson je glasna zagovornica enakosti spolov. Foto: EPA

Kot je zapisano v deklaraciji, so ženske evidentno premalo zastopane na ključnih mestih v filmski industriji in da morajo biti v resnični demokraciji enako zastopane veščine, talenti in kreativnost tako moških kot žensk. Predstavniki ministrstev za kulture in različnih filmskih skladov so se strinjali, da bodo podprli ukrepe, s katerimi bodo pripomogli k izenačenosti spolov v evropski filmski in televizijski industriji, poroča Hollywood Reporter.

Na neenakost spolov je letos glasno opozorilo tudi več svetovnih zvezdnic. Patricia Arquette je med zahvalnim govorom ob prejemu oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi (Fantovska leta). Čas je za enakost plač med spoloma, je pozvala: "Borile smo se za enake pravice za vse druge. Zdaj je naš čas, da enkrat za vselej dosežemo enake plače. In enake pravice za vse ženske v ZDA." Njene besede so izzvale glasen aplavz med kolegicami, med drugim tudi pri Meryl Streep in Emmi Watson. Streepova je v pogovoru z Michelle Obama opozorila, da smo ženske in moški na papirju sicer enakopravni, v praksi pa ni tako. Watsonova pa je na čelu kampanje HeForShe in se zavzema, da bi feminizem bolj podpirali tako moški kot ženske. O tem je imela tudi zelo odmeven govor v Generalni skupščini Združenih narodov.

V Evropi je teoretično lažje uvesti politike za izenačitev spolov
Če je Hollywood v celoti ujet v tržne prijeme, pa je v evropski filmski industriji, ki je v veliki meri financirana z javnimi oz. državnimi sredstvi, situacija drugačna, zato lahko izvaja tudi bolj neposredne ukrepe za izenačitev spolov. Med ukrepi, naštetimi v deklaraciji, je poziv k sprejemu politik, ki bi izboljšale dostop žensk do evropskih javnih sredstev za film, poziv k povečanju števila žensk na odločevalskih mestih znotraj industrije in poziv k večji razpoznavnosti žensk. Države članice EU-ja so v deklaraciji tudi pozvali, naj analizirajo vzroke za marginalizacijo žensk v filmski industriji.

Podobna deklaracija je bila sprejeta že leta 2008 v Madridu, vendar pa se v praksi zadeve niso izboljšale. Še vedno se režiserke in producentke podpišejo le pod petino vseh evropskih filmov.