Pisatelj in novinar Ante Tomić (1970) je bil žrtev napada že februarja 2014 v Splitu, ko je neznani moški nanj zlil vedro z blatom, vendar policija napadalca takrat ni ujela. Foto: Wikipedia/Petr Novák
Pisatelj in novinar Ante Tomić (1970) je bil žrtev napada že februarja 2014 v Splitu, ko je neznani moški nanj zlil vedro z blatom, vendar policija napadalca takrat ni ujela. Foto: Wikipedia/Petr Novák

Enega izmed napadalcev je policija prijela v četrtek, drugega pa danes. Zaradi napada na Tomića in njegovega prijatelja bosta oba privedena pred sodnika za prekrške.

Najprej verbalno, nato še fizično obračunavanje
Napad se je zgodil nekaj pred 22. uro pred poslopjem splitskega doma mladih, v katerem je potekal knjižni festival Pričigin, katerega se je Tomić udeležil kot obiskovalec. Moška sta se ga najprej lotila z žaljivkami, nato pa ga tudi fizično napadla in mu z glave vrgla klobuk.

Hrvaški mediji poročajo, da sta ga poskusila zadeti tudi s pestjo v glavo, a sta zgrešila in je udarec prejel njegov prijatelj, ki je moral poiskati zdravniško pomoč. Tomiću je na pomoč priskočil še znani splitski fotograf Feđa Klarić, ki je napadalca tudi fotografiral. Moška sta se potem oddaljila od kraja dogodka in Tomića zmerjala z "jugoslovanskim govnom".

Zloraba javnega medijskega in političnega prostora
Poleg Hrvaškega novinarskega društva (HND) so napad obsodili tudi organizatorji Pričigina. "Menimo, da so tovrstni dogodki posledica zlorabe javnega medijskega in političnega prostora za razširjanje sovražnega govora in hujskanje proti drugače mislečim, kar je bilo slišati tudi od politikov z vrha državne oblasti," so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal predsednik HND-ja Saša Leković.

Že drugi napad v dobrih dveh letih
Ante Tomić je bil žrtev napada že februarja 2014 v Splitu, ko je neznani moški nanj zlil vedro z blatom, vendar policija napadalca takrat ni ujela. V novinarskem društvu pričakujejo, da bodo vodilni politiki v državi obsodili napad na Tomića, pa tudi druge tovrstne napade. Ante Tomić je sicer znan po svojih številnih knjigah in po satiričnih kolumnah v Jutarnjem listu, v katerem na humorističen način opisuje različne dogodke na Hrvaškem.