Ogenj se je na grad domnevno razširil ob požaru, ki so ga verjetno namerno zanetili na suhem travniku v bližini. Foto: Reuters
Ogenj se je na grad domnevno razširil ob požaru, ki so ga verjetno namerno zanetili na suhem travniku v bližini. Foto: Reuters
Krasna Horka, požar, grad
Po navedbah slovaških medijev je gotska profana arhitektura utrpela znatno škodo. Foto: Reuters

Požar je izbruhnil po tem, ko je grad zapustila zadnja skupina obiskovalcev, zato k sreči v njem ni bilo poškodovanih, poroča BBC. Ognjeni zublji so se na leseno streho gradu razširili z bližnjega travnika, kjer naj bi po navedbah gasilcev nekdo zakuril ogenj. "Stoodstotni smo, da je požar povzročilo kurjenje trave. Bližnji prebivalci so nas prvotno poklicali, da bi zavarovali bližnje naselje," je pojasnil gasilec Stanislav Peti.
Neznano stanje razstavljenih predmetov
Grad, slovaški kulturni spomenik nacionalnega pomena, je bogat s predmeti, na katere se je zrušila zgorela streha. Slovaški minister za notranje zadeve Daniel Lipšic navaja, da je večina eksponatov, hranjenih v gradu, nepoškodovanih, kulturni minister Daniel Krajcer pa je pojasnil, da je poškodovan zgolj zgornji del gradu, v katerem so tudi nekatere zbirke. Požar je izbruhnil v soboto, na dan, ko so na Slovaškem potekale parlamentarne volitve. Premierka v odhodu Iveta Radičova je po nesreči dejala, da je žalostni dogodek v Krasni Horki na volitve vrgel veliko senco.
Grad, ki je status kulturnega spomenika nacionalnega pomena dobil leta 1961, so obnovili ravno pred letom dni in ga za javnost znova odprli aprila lani. Srednjeveška stavba, ki je v virih prvič omenjena leta 1333, leži v bližini kraja Rožňava. V njej so stoletja bivale tri ogrske družine Mariássy, Bebeks in Andrássy.