V četrt stoletja je nastalo več tisoč zgodb, skupaj z uredniki programa Ars pa so jih presojali ugledni literarni kritiki in književniki. Foto: RTV SLO
V četrt stoletja je nastalo več tisoč zgodb, skupaj z uredniki programa Ars pa so jih presojali ugledni literarni kritiki in književniki. Foto: RTV SLO
Ciklus bo trajal vse do Slovenskega knjižnega sejma v novembru, na katerem bomo predstavili tudi knjigo zmagovalnih zgodb, ki nastaja v sodelovanju z založbo LUD Literatura. Foto: RTV SLO

Nagrajene kratke zgodbe tradicionalno predvajajo v jesenskih mesecih v oddaji Literarni nokturno (ob 19.00), pri pripravi katere sodeluje uredništvo igranega programa. Zgodbe v svoji zvočni podobi bodo takoj po radijski objavi dostopne v MMC-jevem arhivu RTV 4D, posebna kategorija z naslovom Valovi kratkih zgodb pa je zmagovalnim besedilom namenjena tudi na Arsovi spletni strani. Krona dogodka bo predstavitev knjige Valovi kratkih zgodb s podnaslovom Nagrajene zgodbe Radia Slovenija – 25 let, in sicer na Slovenskem knjižnem sejmu 25. novembra.

Natečaj za najboljšo kratko zgodbo na Uredništvu za kulturo programa Ars organizirajo od leta 1992. Pobudnik natečaja je bil takratni urednik literarnih oddaj Andrej Arko, njegovo delo pa so nadaljevali Marko Golja, Marjan Strojan in zadnjih pet let Matej Juh. Člani komisije so bili poleg različnih urednikov programa Ars ugledni književniki in literarni kritiki.

V petindvajsetih letih je bilo z najvišjo nagrado ovenčanih 22 avtorjev in več kot 30 zgodb – komisije so včasih nagradile z enakovrednimi nagradami po več besedil. Med nagrajenci so bili tako uveljavljeni pisatelji kot popolni novinci.

Največkrat, kar štirikrat, je najvišjo nagrado prejela Manka Kremenšek Križman, trikrat Veronika Simoniti, po dvakrat Andrej Makuc, Franjo Frančič, Aleš Berger in Barica Smole, po enkrat pa Metod Pevec, Nina Mazi, Aleksa Šušulić, Rudi Mlinar, Tomaž Petauer, Mira Dobravec, Andrej Blatnik, Jože Bregar, Bojana Kunst, Sabina Koželj Horvat, Tomo Kočar, Tarcisia Galbiati Komljanec, Agata Tomažič, Zoran Knežević, Alenka Selčan in letos Mirjam Furlan Lapanja.

Izbrane nagrajene zgodbe so ob deseti obletnici natečaja izšle v knjigi Tiskarjeva napaka in druge nagrajene zgodbe (2002), in sicer pod uredniško taktirko Andreja Arka in Jožeta Piana. Izbor petindvajsetletne bere pa bo, kot že omenjeno, prinesla knjiga Valovi kratkih zgodb.