Ohranjenih je več kopij Holbeinovega portreta Henrika VIII., vendar pa je ta najbolje ohranjena. Foto: Sothesby's
Ohranjenih je več kopij Holbeinovega portreta Henrika VIII., vendar pa je ta najbolje ohranjena. Foto: Sothesby's

Pričakovanega milijona funtov niso dosegli, novi lastnik je za platno odštel 680.000 funtov (slabih 926.000 evrov), vseeno dovolj, da je prodaja umetnine predstavljala vrhunec nedavne londonske dražbe starih mojstrov.

V 19. stoletju so sliko pripisovali Henrikovemu dvornemu slikarju, izvrstnemu portretistu Hansu Holbeinu ml., danes pa je stroka pri atribuiranju bolj previdna. Gre za kopijo zadnjega Holbeinovega uradnega portreta zloglasnega vladarja, ki jo je verjetno izdelala njegova delavnica. Obstaja več kopij kraljevega portreta iz leta 1542, vendar pa je zaradi dobre ohranjenosti to platno najbolj cenjeno.

Vladar ob koncu svojih moči
Portret je nastal v letu, ko je bila ob glavo Henrikova peta žena Catherine Howard. Vladar je bil tedaj že v petdesetih letih (umrl je 1547), s čezmerno težo, slabega zdravja, kar je bila tudi posledica nesreče na viteškem turnirju, gibal pa se je zgolj še ob pomoči osebja. Čeprav še vedno dovolj laskav, portret ne skriva vladarjeve starosti in korpulentne postave, ki jo slikar poskuša zakriti v toplo zimsko oblačilo, in je daleč od mlajših portretov, na katerem je Holbein spretno ujel impozantno vladarjevo prezenco.

Na začetku 19. stoletja je delo kupil zbiratelj George Greville, drugi grof Warwick, še v istem stoletju pa je slika prišla v zbirko lastnika, kjer je ostala do nedavne dražbe.