Celotni dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je
Celotni dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je "samo" povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Foto: Cankarjev dom
Jan Blake je pripovedovalka, ki navdušuje z dinamičnim, duhovitim in velikodušnim nastopom. Rojena v Angliji, vendar jamajških korenin, najraje ponudi pripovedi iz Afrike, Karibov in arabskega sveta, ne izogiba pa se dobrim zgodbam od koderkoli. Nastopa po vseh celinah, gostovala je na vseh pomembnejših pripovedovalskih festivalih po svetu. Foto: British Council

Uvodnemu pripovedovalskemu večeru letošnje gostje festivale, ki je pripovedovalka jamajških korenin, bo v torek, 16. aprila, v Atriju ZRC SAZU sledila predstavitev beneškega pripovedovalskega izročila "Pravce za te male an ta velike". Odprli bodo tudi razstavo o beneškem folklornem sporočilu ter predstavili knjigo Od Idrije do Nadiže.

V sredo, 17. aprila, bo v Cankarjevem domu prireditev Stojim za besedo. K oblikovanju večera so povabili književnika Milana Jesiha, oblikovalko programa festivala, pripovedovalko Anjo Štefan, umetnika Cirila Horjaka in Jiržija Bezlaja ter psihologinjo Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Pripovedovalci z vseh vetrov
Dan pozneje bodo v Cankarjevem domu nastopili tuji pripovedovalci različnih poklicev, ki bodo predstavili zgodbe držav, iz katerih prihajajo. Program za odrasle bodo sklenili 19. aprila z večerom Pobrano na kup, na katerega so povabili umetnike različnih zvrsti. Prisluhniti bo mogoče Meliti Ambrožič, Vinku Möderendorferju, Pavletu Učakarju, Heleni Koder, Žigi Golobu, Jerneju Šugmanu, Miladi Kalezić in Martini Maurič Lazar.

Za otroke bosta v četrtek, 18. aprila, potekali prireditvi v Slovenskem etnografskem muzeju. Na prvi - Pravljice za dober dan - bo nastopila pripovedovalka Elena Volpi, o Povodnih možeh pa bo otrokom spregovoril Andrej Rozman - Roza. Dan pozneje bosta otroke zabavala Boštjan Napotnik - Napo in Martina Maurič Lazar.

Živ stik z ljudskim izročilom
Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Festival tako poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.

Vse številnejši poslušalci leto za letom utrjujejo prepričanje, da se je tudi današnjega človeka z dobro izbrano in dobro povedano zgodbo mogoče dotakniti, so prepričani organizatorji.