Izgradnja Centra svetovne kulture kralja Abdulaziza, znanega tudi kot Ithra, ki ga financira naftni konglomerat Aramco, naj bi stala 400 milijonov ameriških dolarjev (okoli 332,5 milijona evrov), zasnovali pa so ga norveški arhitekti Snøhetta. Foto: Wikipedia Commons
Izgradnja Centra svetovne kulture kralja Abdulaziza, znanega tudi kot Ithra, ki ga financira naftni konglomerat Aramco, naj bi stala 400 milijonov ameriških dolarjev (okoli 332,5 milijona evrov), zasnovali pa so ga norveški arhitekti Snøhetta. Foto: Wikipedia Commons
Salman bin Abdulaziz
Center je že 1. decembra uradno slovesno odprl savdski kralj Salman bin Abdulaziz, po katerem ta kulturna institucija tudi nosi ime. Foto: EPA

Gre za Center svetovne kulture kralja Abdulaziza, znan tudi kot Ithra, ki ga financira naftni konglomerat Aramco. Center nosi ime po trenutnem kralju Savdske Arabije, Salmanu bin Abdulazizu, ki je po smrti svojega brata zasedel prestol leta 2015.

Zasnova norveških arhitektov
Tiskovni predstavnik centra je za portal The Art Newspaper povedal: "Center gre skozi prehodno odpiralno fazo, potem ko ga je 1. decembra uradno slovesno odprl skrbnik dveh svetih mošej, kralj Salman bin Abdulaziz. Prizadevamo si, da bi center v prvi polovici letošnjega leta začel polno delovanje." (Kot dve sveti mošeji sta mišljeni mošeji v islamskih svetih mestih Meki in Medini.)

Na dotičnem portalu navajajo, da je po njihovem razumevanju izgradnja te kulturne institucije, ki so jo zasnovali norveški arhitekti biroja Snøhetta, stala 400 milijonov ameriških dolarjev (okoli 332,5 milijona evrov).

Prva galerija naj bi vrata odprla marca
Pri Ithri napovedujejo, da bo center gostil potujoče razstave, pod njegovo streho pa je tudi muzej, ki vključuje štiri glavne galerije. Med temi je galerija Funoon, ki bo "predstavljala najboljšo savdsko in bližnjevzhodno moderno in sodobno umetnost", so zapisali v izjavi za javnost. Galerija Funoon naj bi začela delovati marca, sicer pa se še čaka na potrditev, katere stvaritve bodo v njej postavili na ogled. Med štirimi galerijami je tudi galerija Kunooz, ki se bo osredotočila na islamsko oblikovanje in dediščino.

Znanost, tehnologija, inženiring in matematika
Stolp znanja
je še ena izmed ključnih komponent kulturnega centra. "Ima številne prostore, ki bodo na letni ravni gostili 2.000 delavnic s področij znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike," še beremo v izjavi za javnost. Arhiv Ithre pa naj bi poudaril "človeški element" Aramcovega pristopa in zgodovine.

Delovanje tudi onkraj svojih zidov in meja
Kot poudarja Ithrina spletna stran, je kulturni center v osrčju misije savdske kraljevine, da "nenehno vzpostavlja pozitivne odnose in se strateško pozicionira na svetovni ravni". Pobuda Bridges, torej Mostovi, je ključni del mednarodnega dosega Ithre, s podpiranjem pobude Culturunners, ki jo je ustanovil Stephen Stapleton, sicer znan tudi kot soustanovitelj kolektiva Edge of Arabia, v katerem ustvarja več savdskih umetnikov.

Ithrino delovanje pa že zdaj ni omejeno zgolj na lastne prostore, saj kot soorganizatorka sodeluje pri razstavi Ahmed Mater: Mecca Journeys v Brooklynskem muzeju v New Yorku, ki je na ogled do 2. aprila.