Cankarjev dom je načrtoval arhitekt Edo Ravnikar, zgradili pa so ga med letoma 1977 in 1982. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Cankarjev dom je načrtoval arhitekt Edo Ravnikar, zgradili pa so ga med letoma 1977 in 1982. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Uršula Cetinski
Kot zelo pomembno v naslednjem obdobju je direktorica Uršula Cetinski izpostavila skrb za obiskovalce, ki jim ni več pomembna le kakovostna kulturna prireditev, ampak tudi druge storitve, od gostinske ponudbe do prijazne hostesne službe. Foto: Nada Žgank

Po besedah predsednika sveta Aleša Čerina načrt temelji na realnih predpostavkah, vendar je poleg tega tudi dovolj velikopotezen. Poudaril je, da bo pri prireditvah javne službe merilo kakovost, in ne kvantiteta.

V javnem kulturnem programu letno načrtovanih od 1.055 do 1.100 prireditev
V strateškem načrtu je zapisana želja letno privabiti najmanj 300.000 obiskovalcev na prireditve v javnem kulturnem programu in najmanj 120.000 v dejavnosti na trgu.

Zaradi delovanja v negotovih pogojih - zmanjševanje sredstev za javni kulturni program, zmanjševanje števila zaposlenih, vedno manj je sponzorskih sredstev - so si, kot je poudarila direktorica, v dokumentu zastavili realne cilje, ki pa jih bodo skušali preseči.

Več pozornosti bodo namenili tematskim dogodkom, na katerih bodo gledalce pod isto streho na isto temo nagovarjale različne umetniške zvrsti.

"Od januarja do maja 2016 del programa namenili temi Shakespearja, saj gre za umetnika, ki je tako kompleksen, da nas lahko nagovarja na klasičen ali pa na zelo sodoben način na vseh področjih umetnosti," je glede tega dodala Uršula Cetinski.

Glasba, film, ples in gledališče
Na višjo raven želijo dvigniti Jazz festival Ljubljana in spodbuditi ljubljansko mestno občino k tesnejšemu sodelovanju pri treh festivalih - poleg jazz festivala še pri filmskem festivalu Liffe in Festivalu dokumentarnega filma, ki ga želijo okrepiti.

Na področju druge glasbe, ki združuje glasbe sveta, džez in popularno glasbo, je v Ljubljani velika konkurenca, zato bodo to polje še dobro premislili, je napovedala direktorica.

Na področju gledališča in sodobnega plesa bo poudarek na gostovanju velikih predstav iz tujine. Manjše prestave so za Cankarjev dom dražje, poleg tega oder Gallusove dvorane omogoča možnosti, ki jih druga prizorišča po Sloveniji nimajo.

Brez investicij seveda ne gre
Na področju investicijsko-vzdrževalne dejavnosti po uspešnih prenovah Velike sprejemne dvorane, Kluba CD in obeh preddverij načrtujejo posodobitev in nadgradnjo odrov, sistemov in tehnološke opreme.

Cankarjev dom ima sprejet strateški načrt do leta 2019
Cankarjev dom ima sprejet strateški načrt do leta 2019