Violeta Tomić je po elektronski pošti obvestila Vedrano Rudan, da ji bo za avtorske pravice po prejemu računa plačala dobrih 1.600 evrov. Foto: BoBo
Violeta Tomić je po elektronski pošti obvestila Vedrano Rudan, da ji bo za avtorske pravice po prejemu računa plačala dobrih 1.600 evrov. Foto: BoBo
Vedrana Rudan
Hrvaška pisateljica je avtorica dela, po katerem so v Sloveniji uprizorili monokomedijo Kurba, ki jo je igrala Violeta Tomić. Foto: MMC RTV SLO
Kurba
Kurba je predstava o težavah in radostih sodobne ženske, ki je provokativna in čustveno razigrana obenem. Avtorica jo je označila kot pravo shakespearjevsko predstavo o ženskah. Foto: Urška Boljkovac/Gledališče Glej

"Šlo je za slabo komunikacijo med nama in jo res obžalujem," je za Dnevnik Televizije Slovenija pojasnila Violeta Tomić, ki je predstavo po besedilu hrvaške pisateljice premierno uprizorila spomladi 2012. Rudanova je bila sicer z igranjem Violete Tomić zelo zadovoljna, drama Kurba pa je bila pred dvema letoma uprizorjena tudi na Borštnikovem srečanju.
Ustvarjalci so tedaj podpisali pogodbo o sodelovanju ob posredovanju agencije Mareta Bulca, a Tomićeva je uprizarjanje igre nadaljevala tudi po izteku pogodbe.

Avtorica besedila je ta teden v svojem blogu v zapisu pod naslovom Teta Violeta Tomićevi očitala, da se plačilu izogiba. "Pričakovala sem, da bova z Violeto podpisali nekakšno pogodbo, da mi bo ona to sporočila," je še dejala Rudanova in dodala, da je nista nikoli podpisali. Tomićeva je po elektronski pošti Rudanovo obvestila, da ji bo za avtorske pravice plačala še dobrih 1.600 evrov, vendar pa mora za nakazilo najprej prejeti račun.

Zataknilo se je pri izstavitvi računa
"Od mene je pričakovala račun, vendar kot umetnica ne izdajam računov, saj nimam podjetja. Po vsem svetu sem izdala knjige in nikoli nikomur izstavila računa, vedno smo podpisali pogodbo," je dejala Rudanova.

Po besedah Tomićeve Rudanova ni razumela, da je za prejem denarja treba izstaviti račun. Po poročanju Dela je še dejala, da se želi Rudanova izogniti plačilu davka, ki bi ga morala plačati Sloveniji, če bi račun izstavila avtorski agenciji. Igralka je po objavi bloga za časopis še dejala, da zahteva Rudanova denar oziroma plačilo na roko, v takšno predajo pa Tomićeva noče privoliti.

Dogovorili sta se, da bo Rudanova plačana za avtorske pravice od odstotka prodaje vstopnic. Igralka je v četrtek tako račun vendarle prejela in - kot je potrdila tudi hrvaška pisateljica - poravnala svoje obveznosti.

Tomićeva le plačala svoj dolg
Tomićeva le plačala svoj dolg