Ministrstvo za kulturo bo objavilo javni poziv za predstavnike avtorjev, prevajalcev, založnikov in knjigotržcev v svetu agencije za knjigo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo bo objavilo javni poziv za predstavnike avtorjev, prevajalcev, založnikov in knjigotržcev v svetu agencije za knjigo. Foto: BoBo

Sprejete spremembe sledijo noveli zakona, ki ga je državni zbor sprejel 15. julija. Med novostmi je tudi sestava sveta agencije za knjigo.

S prenosom znanstvene publicistike na agencijo za raziskovalno dejavnost se prenesejo tudi vse pogodbene obveznosti, ki so nastale med letoma 2012 in 2014.

S tem se uskladi tudi število in sestava članov sveta ter število komisij agencije za knjigo. Spremembe tako določajo, da ustanovitelj v svet agencije neposredno imenuje tri člane, od tega enega strokovnjaka s področja knjižnične dejavnosti ter enega strokovnjaka s področja razvijanja bralne kulture.

Po enega člana imenuje ustanovitelj na predlog društva pisateljev, enega na predlog društva prevajalcev, enega na predlog založnikov in enega na predlog knjigotržcev. Predstavnika založnikov in knjigotržcev predlaga minister za kulturo po izvedenem javnem pozivu agencije za knjigo.

Novi kriteriji za člane sveta
Na novo so opredeljeni tudi kriteriji za imenovanje članov sveta. Če v okviru javnega poziva prispe s posameznega področja zgolj en predlog, ga minister posreduje v imenovanje vladi, če pa prispe več predlogov, minister posreduje vladi v imenovanje predlog najvišje ocenjenega stanovskega oziroma strokovnega združenja, društva ali drugega predlagatelja.

Na podlagi sklepa bo ministrstvo za kulturo objavilo javni poziv za predstavnike avtorjev, prevajalcev, založnikov in knjigotržcev v svetu. Vlada pa bo v svet neposredno imenovala predstavnika s področja dela agencije, financ ali pravnih zadev, strokovnjaka s področja knjižnične dejavnosti in predstavnika izmed s področja razvijanja bralne kulture.