Metod Pevec je lani  - zaradi takrat aktualnega imenovanja Igorja Prodnika za direktorja - odstopil z mesta predsednika in člana sveta FS Viba film. Foto: BoBo
Metod Pevec je lani - zaradi takrat aktualnega imenovanja Igorja Prodnika za direktorja - odstopil z mesta predsednika in člana sveta FS Viba film. Foto: BoBo
Popka slovenska javnost pozna predvsem kot prvega moža festivala Liffe. Foto: BoBo

Za predsednika NSK-ja vlada predlaga pisatelja in režiserja Metoda Pevca, ki bi tako nasledil trenutnega predsednika, prav tako režiserja Mirana Zupaniča.

Vsakih pet let nova sedmerica
Obenem vlada predlaga državnemu zboru tudi imenovanje novih članov NSK-ja, in sicer pisatelja, predavatelja in urednika Andreja Blatnika, literarno zgodovinarko in predavateljico Mileno Milevo Blažić, umetnostno zgodovinarko, likovno kritičarko in pedagoginjo Sonjo Ano Hoyer, dirigenta Uroša Lajovica, umetnostno zgodovinarko Jadranko Plut ter dramaturginjo, urednico in teatrologinjo Aljo Predan.

Predsednika in šest članov NSK-ja izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled, imenuje državni zbor na predlog vlade. Predsednik in člani sveta so imenovani za obdobje petih let, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Izredni zamenjavi v štabu Prešernovih nagrad
Na isti seji je vlada sprejela še en sklep: državnemu zboru predlaga spremembo sklepa o imenovanju članov upravnega odbora Prešernovega sklada, s katero bi zamenjali pokojnega akademika Jožeta Trontlja in člana Slavka Hrena, ki je dal odstopno izjavo. Za nova člana predlagajo performerko Tejo Reba in filmskega teoretika Simona Popka.

Performerka, koreografinja, plesalka in predsednica Društva za sodobni ples Slovenije Reba ter sociolog kulture, filmski kritik in programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) in Festivala dokumentarnega filma Popek, ki se s filmom ukvarja od začetka 90. let, bi zamenjala nekdanjega predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Trontlja in člana odbora Hrena, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Trontlja je po smrti v vlogi predsednika odbora nasledil Janez Bogataj. Hren pa je odstopil, ker se ni strinjal z odločitvijo odbora, ki je nagrado Prešernovega sklada namenil Jožetu Možini za dokumentarni film o misijonarju Pedru Opeki.