Najlepši dan, ulični dogodek z animacijo za otroke, se je v sredo popoldne zgodil na Brodarjevem trgu v ljubljanskem naselju Fužine. Foto: RTV SLO / E. V.
Najlepši dan, ulični dogodek z animacijo za otroke, se je v sredo popoldne zgodil na Brodarjevem trgu v ljubljanskem naselju Fužine. Foto: RTV SLO / E. V.
Klovni so otroke zabavali z improvizacijo domiselnih zgodbic o Zajcu Zlatku, mladinske pisateljice Majde Koren. Foto: RTV SLO / E. V.

V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in geslom "Nikoli ne veš, kdaj bo prišel tvoj Najlepši dan, zato imej odprto srce", si idejni vodji projekta Nina Kokelj in Saška Rakef prizadevata za spremembe v preživljanju prostega časa otrok. Vse več otrok namreč svoj prosti čas preživlja za štirimi stenami, brez družbe sovrstnikov.

Najlepši dan, ulični dogodek z animacijo za otroke, se je v sredo popoldne zgodil na Brodarjevem trgu v ljubljanskem naselju Fužine. Knjižni klovni so se na sicer deževen dan pojavili kar pred enim izmed večjih blokov v naselju, otroci pa svojega navdušenja nad presenečenjem niso skrivali. Klovni so otroke zabavali z improvizacijo domiselnih zgodbic o Zajcu Zlatku mladinske pisateljice Majde Koren. Ta pravi, da se je življenje otrok v zadnjih desetletjih močno spremenilo. "Morda so starši prepričani, da je bolje, da so njihovi otročički varneje spravljeni pred televizijo ali računalniškim monitorjem, kot da se podijo po dvoriščih. Kakšna škoda! Druženje po pouku, ko smo počeli, kar nas je bila volja, je tisto, kar je bogatilo moje življenje, poleg knjig, seveda."

Najlepši dan tudi na drugih lokacijah
"Želimo si, da bi s karavano umetnikov obiskali prav vsa naselja, kjer so se otroci nehali igrati na ulicah," je povedala Nina Kokelj, ki pravi, da v okviru projekta, ki ima veliko simpatizerjev, že iščejo nove sponzorje, ki bi omogočili, da bi se Najlepši dan lahko ponovil še na drugih lokacijah. Kdaj se bodo otroci ob takem dogodku znova lahko zbrali, še ni znano. "Nikoli se ne ve, kdaj pride naslednji Najlepši dan. Morda že jutri ali pa naslednji teden," pravi Kokeljeva, ki otroke vabi nazaj k igranju na dvorišču.

E. V.