Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 10 glasov Ocenite to novico!
Hotel Bellevue
Ljubljanske občine odkup hotela Bellevue, kulturnega spomenika lokalnega pomena, ne zanima. Foto: BoBo
Stolp skakalnice na Galetovem
Skakalnica v Šiški je bila znana po močno dvignjenem lesenem podaljšku izteka, ki je štrlel na Vodnikovo cesto. Po letu 1962 je skakalnica na Galetovem začela propadati in leta 1967 je dokončno propadla, s čimer je bilo tudi konec smučarskega kluba Enotnost. Foto: Vlastja Simončič, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
Rožnik v Ljubljani
Rožnik je priljubljen sprehajalni in rekreacijski cilj Ljubljančanov ter prizorišče tradicionalnih prireditev, kot je podelitev literarne nagrade kresnik. Rožnik je bil navdih mnogo umetnikom, tudi Ivanu Cankarju, ki je na vrhu krajši čas bival in ga opisoval v svojih pismih. Pred stoletji pa je bil to predvsem romarski cilj, v cerkvi so imeli vsako leto tudi mašo za dijake ob začetku šolskega leta.
Na inšpektoratu za kulturo in medije menijo, da je na tem mestu mogoča zgolj še rekonstrukcija identičnega objekta z enakimi materiali, saj je hotel že tako statično šibek, da vzdrževalnih del ne bi prenesel. Foto: BoBo

Dodaj v

Žalostna usoda propadajočih objektov na območju Rožnika

Zapuščeni objekti kulturne dediščine
17. april 2017 ob 12:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na območju Rožnika propadata Bloudkova skakalnica na Galetovem, od katere je ostal le stolp, ter nekdanji hotel Bellevue. Načrtov obnove zanju trenutno ni.

Tudi objektov na Drenikovem vrhu lastnik ne more obnoviti zaradi nerešenih zadev z občino, ki jih obravnava kot del zaščitenega krajinskega parka.

Razpadajoči stolp na Šišenskem vrhu obiskovalce ljubljanskega Rožnika opominja, da so se že v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Ljubljani odvijali smučarski skoki na 70-metrski skakalnici. Skakalnica je v letih 1955 in 1961 gostila nekdanje mednarodno tekmovanje v smučarskih skokih Pokal Kongsberg, ob njej pa naj bi se takrat zbralo okoli 20.000 ljudi, je zapisano na spletni strani revije Outsider.

Ko so skakalci leteli nad Šiško
Skakalnico, ki se je z lesenim zaletiščem in zapleteno leseno konstrukcijo izteka dvigala nad Vodnikovo cesto, je leta 1945 postavil načrtovalec prve planiške velikanke Stanko Bloudek, je zapisano na spletni strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ker je stala na nacionaliziranem Galetovem posestvu, se jo je prijelo tudi ime Skakalnica na Galetovem.

Po zadnjem mednarodnem tekmovanju v smučarskih skokih je skakalnica začela propadati in leta 1967 dokončno propadla, je še zapisano na spletni strani muzeja.

Skakalnica oz. stolp je v lasti ljubljanske mestne občine in je v občinskem prostorskem načrtu zavarovana kot kulturna dediščina. Na občini so pojasnili, da trenutno nimajo sprejetih načrtov v zvezi s skakalnico.

Drenikov vrt (še) ne more biti zasebno domovanje
Na Drenikovem vrhu, ki je dobil ime po prvotnem lastniku, je v zdaj propadajoči hiši konec 19. stoletja delovala gostilna, je zapisano v knjigi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Od dedičev prvotnega lastnika je hišo s posestvom v izmeri 40.000 kvadratnih metrov kupil podjetnik Jože Drofenik. Drofenik pravi, da bi si rad na tem mestu zgradil stanovanjsko hišo zase.

Vendar pa se postopki pridobivanja vseh dovoljenj vlečejo že več let. Na ljubljanski občini so pojasnili, da je za nepremičnine, ki so v lasti Jožeta Drofenika, v občinskem prostorskem načrtu določena namenska raba, ki v obstoječih objektih dopušča le dejavnosti za potrebe Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Okoliški gozdovi so zaščiteni s posebnim odlokom, kot gozd z izjemno poudarjenimi socialnimi funkcijami.

Po besedah Drofenika zadeve glede njegovih parcel še niso razrešene, vendar se zdaj po njegovem mnenju "premikajo v pravo smer in hitreje kot pred petimi leti". Povedal je, da mu je uspelo na sodišču dokazati, da je cesta do njegovih nepremičnin nekoč že obstajala, želel je namreč tudi cestni dostop do hiše na Drenikovem vrhu. Drofenik je še dodal, da "je sicer mesto vedno imelo in ima možnost odkupa omenjenega zemljišča".

Propadanje hotela Bellevue
Žalostna ostaja tudi podoba ljubljanskega hotela Bellevue na robu parka Tivoli. Na inšpektoratu za kulturo in medije menijo, da je na tem mestu mogoča zgolj še rekonstrukcija identičnega objekta z enakimi materiali, saj je hotel že tako statično šibek, da vzdrževalnih del ne bi prenesel, je pred časom poročal Dnevnik. Ljubljanske občine odkup kulturnega spomenika lokalnega pomena ne zanima.

Lastnik hotela je družba Bellevue investicije, ki je v posredni lasti jordanskega državnega sklada. Častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji Samir Amarin je že leta 2014 zagotovil, da Jordancev gradnja hotela ne zanima in da od leta 2013 iščejo kupca za propadli hotel. V tem času jim ga ni uspelo najti, z ljubljanske občine so za časnik namreč sporočili, da se hotel še vedno prodaja.

Ljubljanski policisti so v preteklih letih večkrat obiskali Bellevue. Maja 2014 je zagorela streha. Policisti so po preiskavi okoliščin podali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja požiga. Storilcev jim ni uspelo identificirati.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 17.04.2017 ob 13:33
Območje skakalnice na Galetovem hribu je že prerasel gozd in kje je skakalnica sploh bila vemo samo tisti, ki smo jo nekoč videli. Stolp od skakalnice pa ne služi ničemur in bi ga bilo treba podreti.
Glede nekdanjega hotela Bellevue. Zgradba je še samo za podreti in je res težko, da bi to koga zanimalo. Sami stroški. Je pa pogled s Celovške ceste na stavbo res žalosten, še slabše pa je, ko se povzpneš do zgradbe. Imam občutek, da jo še vedno uporabljajo klošarji in narkomani, kar je zelo nevarno.
urosh444
# 17.04.2017 ob 16:54
Tuintam začni pisat blog. Tu si nakracal za dve a4 strani sranja, po treh stavkih me je minilo do branja, pa še ostalih normalnih (ki jih je roko na srce zelo malo) komentarjev ne bi smetil.
Homer.
# 17.04.2017 ob 14:52
To je spet naša pomanjkljiva zakonodaja.
Razprodale so se nepremičnine, novi lastniki pa nimajo nobenega namena obnoviti objektov, temveč so zgolj parkirali denar.
Istočasno pa ne obstoja noben zakon, ki bi na lokalni ali državni ravni prisilil lastnike, da te prazne objekte vsaj vzdržujejo pred porušitvijo in imajo vsaj "spodoben" zunanji videz.
Lastnike, ki ne vzdržujejo objektov in z njimi v več letih niso naredili nič, bi morali enostavno razlastiti.
nuLanuLa
# 17.04.2017 ob 14:39
Tale hotel Bellevue bi bilo treba preiskati s kakšnim rentgenom, preden se komu poruši na glavo in ga poškoduje.
samogledam
# 18.04.2017 ob 07:46
v Sloveniji predpisi, urbanizem in spomenisko varstvo skrbijo za neverjetno nore zahteve, ki nikoli ne bodo nasle investitorja....kaj pa manjka eni lustni slascicarni tam gor na hribcku ? in vi kreteni zahtevate gradnjo oz.obnovo iz enakih materialov, ki niso niti varni niti obstojni, niti po predpisih gradbene stroke v 21.stol. ? mednarodni javni razpis bi pokazal pravo resnico, kdo zavira in kdo unicuje napredek. Vsaka neurejena nepremicnina bi morala imeti predvsem klavzulo o visoki kazni lastniku ki ne skrbi primerno za nepremicnino, pa se bo hitro podvizal poiskati investitorja.Denarja je ogromno na trgu za vlaganje, samo okorele socialisticne predpise prilagodite na 21.stol. kjer velja, da je cas denar !
esspero
# 17.04.2017 ob 22:36
tuintam@ Zakaj blatiš Uroša , popolnoma prav je napisal. Ne vem zakaj moraš pisati 20 komentarjev in vsiljevati svoj prav. Si na nivoju mladoletnika ki potrebuje pozornost.!
igica
# 18.04.2017 ob 15:28
Še en primer zakaj nujno rabimo davek na nepremičnine.

Žalostno je gledati stare stavbe, ki propadajo in kazijo podobo krajine, medtem ko bi jih lahko obnovili v krasne staromeščanske hiše, hotele...da ne govorimo o gradovih, ki propadajo.

Na področju kmetijstva se ves čas govori, kako je pomembno, da se krajina ne zarašča in kako je pomembno, da podeželje ohranjamo kultivirano, medtem ko o propadajočih stavbah, pod spomeniškim varstvom, noben nič ne govori. Ne razumem zakaj se na tem področju tako malo vlaga, saj bi iz tega naslova lahko imeli razcvet turizma.
MITJA VILAR
# 18.04.2017 ob 23:54
Ozadje natega s hotelom za Tivolijem je cena, ki presega razum. Lastnik je bil študetnski servis Maribor, ki ga je prodal Jordancem. Za kaj pa so ga kupili, če ga ne bodo obnovili? Razlogi javnosti zakriti. Zakonodajna in izvršna oblast z misnitricami in minsitri na čelu nima strokovnega znanja varovanja širšega interesa v območjih, ki so zato zaščitena. Bohinjski hoteli, tole v LJubljani, deli TNP ja, Plečnikov stadion.
V slo ljudje, ki so vstopili v politiko niso sposobni še drugega tira speljat, kaj šele postavit pogoje uporabe nepremičnin, ki so del zaščitenega kompleksa.
tuintam
# 17.04.2017 ob 15:48
Manjka zaščita javnih ineresov. Kaj je več vredno, Rožnik in okolje kot celota ali ostalo. Lastniško pravo uporabljamo za zaščito zasebne lastnine na nižjih nivojih, na višjih pa dovolimo, da si upravitelji vse prilastijo. Portem pa nekateri mislijo, kako fini da imajo urejen siostem, ko si upraviteljica Država priolašča vzajemni kapital enako, kot vsi. Tako imaš prisvajanje na vseh nivojih. Vse skupaj propada zaradi rezervacij.
Bivši uporabnik
# 18.04.2017 ob 10:04
tuintam

Si pozabil vzet tableto?
tuintam
# 17.04.2017 ob 16:20
FancyBoy

Saj je govoril, da bo nekoč, hotelir... Ne prehitevaj. Ker mogoče pa občina z razlogom nima interesa zadeve odkupiti. Ko bo zadeva vredna en evro, pa ko bo tam lahko stala stolpnica, pa se bo za to dalo dobiti še kakšna EU stredstva, ko bodo sneli čini spomeniške zaščite, ali pa ko bodo terminologijo prilagodili sebi, ko bo možno na to dobiti vse možne kredite, potem mogoče ...
tuintam
# 18.04.2017 ob 12:02
Nekdo88

Ne morem si pomagati ... da ne bi za vso to solzavostijo videl neke nakane. Že persen je pa premočen zame.
galoper
# 17.04.2017 ob 21:54
Kdo se bo ukvarjal s starimi objekti, gradili bomo samo nove objekte, se lahko sklepa o taktiki gospodarjenja v LJ.
esspero
# 17.04.2017 ob 14:42
Propada vse kamorkoli se obrneš.Le zakaj? Zaradi zakonodaje in sistema ,kjer lastniki mislijo , da je njihova nepremičnina veliko vredna , v bistvu pa je sam strošek , delo in davki. Še nisem zasledil oglasa - -dam neprimičnino v najem - za urejanje okolice , plačilo stroškov in vzdrževanje.
Preveč je narod posestniški , nikakor ne razumejo da nismo več v socializmu in da ko nepremičnino oddaš ni več tvoja , sploh pa ne na uporabo. Kot bi vzel avto na rent a carju za teden dni , pa dobiš sms čez dva dni , da rabi šef avto za 3 ure do Postojne. Saj je avto njegov ne. To se mi zdi primerna primerjava.
tuintam
# 18.04.2017 ob 16:31
igica

Ni nujno, da samo davek na nepremičnine. Ni vseeno kaj upravitelj s tem počne in ali si ga prilasti ali ne. Ker če samo davke zagovarjaš, kontrole nad tistimi, ki jih pobirajo, bo samo davkov več, učinka pa niti ne oz. vedno več revščine, vedno več davkov ...

Pri nas si z ustavo ves vzajemni kapital (tudi davke) najprej prilasti upravitelj. To je nasledstvo iz socializma, ki ga mi ne znamo odpraviti. Prilasti si ga enako, kot že prej Združeno delo identoteto in kapital družbe. Sedaj pač Država kot pravna oseba in upravitelj ideniteto države. Še vedno ne priznavamo javnih iintersov in celote. Kar naprej mešamo družbo in upravitelje, oblast in državo. Davki zato nimajo učinka, kakor bi ga lahko imeli, če bi si upravitelji ne prisvajali kapitala, s katerim upravljajo... ZRN ima vzajemni kapital lastniškom javni, ne državega. Javne interse imajo kapitalsko definirane in celoto priznajo. Njej vse zavežejo, kar mora in portem šele tudi sme braniti vsak. Vsi so v tem enakopravni. Mi bi lahko že končno emnkrat družbo priznali. A ne tako, kot v socializmu, ko se je mešalo in se meša družbo in upravitelja, ljudstvo in oblast, nacijo in državo, državo ot celoto in Državo... Po mojem v tej suituaciji bolje manj davkov, kot več. Dokler iamo sistem, kakršen je, ki temelji na oblasti.
tuintam
# 18.04.2017 ob 12:21
Nekdo88

Mislim, prav zaslutiš, da nekdo bi najraje na mestu Bellevueja sezidal stekleno stolpnico, namesto, da bi podrl skakalnico, sezidal tam športni velecenter, na Drenikovem vrhu hotel itd. Prikrit spomin na to, ko ti nekdo z neko osladno strategijo govori "Pa ne bodito no taki šovinistki..." nakar fašeš džamijo v center, me pa dejansko razburi, tako da imaš kar prav. Pa razni poskusi spreminjanja Rožnika s predori za železnico v krtino, tista vedno višja stolpnica pri Kozolcu, stolpnica na nekem bodočem križanju vseh slovenskih železnic globoko pod zemljo. Jame pri Tobačni za spet neke stolpnice ipd. Ko v bistvu samo še več takih škrbin nastane...
tuintam
# 17.04.2017 ob 16:09
Strokovno popraviti ustavo! Strokovno. Ali 25 let poti navzdol ni dokaz, da nekaj ni v redu? Skladno z ureditvijo ZRN. Pred nosom imamo boljši model ureditve. Ko definirajo 'javnost' in javne interese. Ko niso državni (upraviteljevi nad vsemi in ko se upravitelkjem ne olajšuje ropa družbe, niti Državi ne, ker ona je pravna oseba, ki upravlja; sedaj ni državi kot celoti zavezana). Seveda pa kdor tega ne razume, da naj se potrudi. Ne pa da je butasto najbolj glasen nasprotnik nečesa, česar ne dojame.
tuintam
# 17.04.2017 ob 16:02
Hočem reči, da če kdo misli, da če je vzajemni kapital po ustavi last upravitelja, da je to rešitev, ne pa vzrok prisvajanju, se moti. Javni ali vzajemni kapital z ustavo še ne sme biti državni. Šele potem je možno ščititi javne interese in jih pravno postaviti nad ostale. Zafrkne se narod, ki po Drnovškovem, Chicago Boys etc. modelu in po socialističnem ali etatističnem kopitu ali ko si kakšen upravitelj (Združeno Delo) prilasti pravno identiteto družbe, navija za to, da si upravitelj Država in ostali upravitelji smejo lastiti (prilastiti) pravno identiteto družbe. Namesto da bi se najprej opredelilo družbo, davkoplačevalsko celoto, in nanjo preneslo kapital, s katerim se upravlja, pa se potem upravitelja, tudi Deržavo tej celotnii državi ali družbi ali davkoplalečevalski celoti zavezalo.

Ne pa da se Državi po ustavi dovoli prisvajanje, nakar tudi ostalim, oz. se to dovoli že temu upravitelju, da bi se tudi ostali prisvajanje olajšalo ... Javnih intertsesov na tak način ni možno braniti. Adijo pamet ponovno za vsaj sto let. ZRN ima vzajemni kapital (tistega, ki je pri nas državni in ki je bil prej družbeni, pri čemer je pravno identoteto že prej družbi sunilo upravitelj Združeno delo) ločen od upraviteljev. Pred njimimščiten. Mi jiim ga pa pokjlonimo. ZRN: "Javni kapital je zasebni kapital davkoplačevalcev (kot davkoplačevalske celote)." S tem imajjo na najviškejem nivoju javne interese kapitalsko definirane, opredeljen subjekt, ki ga poem branijo vsi, neko celoto, ko se potem ve za hierarhijo. Tudi v prostoru. Takole se pa samo oblastno potem fajtamo, zgubljemo energijo, čas in življenja. Bedaki nbam krojijo usodo in to je to.
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:21
urosh444

A si iz ostalih postov kaj novega zvedel?
tuintam
# 17.04.2017 ob 16:32
Po drugi strani pa ne znajo braniti rekonstrikcije in obnove tam, kjer resnično za to gre. Tam pa pomagajo, da eni zlorabljajo oblastne institucije in z odločbami rušijo, kar je bilo povsem korektno in z naporom rekonstruirano. Saj pravim, neumno sprnevedavim je v sistemu, kakršnega še vedno imamo, dovoljeno vse, pametnim pa nič, torej tistim, ki ostale priznajo in se jih zavedajo.
tuintam
# 17.04.2017 ob 16:13
Veste pa kaj se v sistemu, kakršnega imamo, zgodi, ko rekonstrukciaj kakšnega Plečnikovega stadiona takorekoč v sodelovanju z upravitelkjem postane demolicija. Ko se dve tako skarajni zadevi dobesedno uradno izenači. Ko se uradno govori, da gre za rekonstrukcijo pri total demoliciji. Enako so rekonstruirali pa tudi že Kolizej. Hvalabogu imamo že par institucij in ljudi, ki razumejo, kaj so javni interesi. Dao tudi slednji kapitalizem; verjetno bolj, kot si nekateri obalstneži, navejeni oblastnosti še od prej, to sploh mislijo.
tuintam
# 17.04.2017 ob 18:22
Urosch, na žalost te imam za dodatek k nekemu EPP članku. Zato kar nate naslavljam še tale svoj gnev. Tudi na Drenikovem vrhu lahko občinarji spremenite prostorski načrt, jajca potem bolj poceni odkupite (kot nezazidljiva) in pa porušite, kar bi bilo edino sploh prav.

Ev. pa res lahko naredite kakšno potezo po Plečnikovem načrtu, ko je v ravni linijo povezal Tivolski grad in Cankarjev vrh. Da nekaj od vsega skupaj park pridobi, pa kar je neka krajinarka občine udkrila. A je res treba na vrhu Rožnika na Drenikovem griču dovoljevati spet kakšno stolpnico, kar za obnove v obstoječem okviru pri nas takoalitako ni denarja, pač pa se 'obnove' zlorablja, da se ga dobi več. Kjer se pa ostaja v obstoječem okviru, se pa ljudem celo nagaja.

Vedno kak župan iz nečesa želi narediti več, da bi več ven potegnil. Ali res ne znate ničesar zmanjšati, da bi povečali tisto, kar je pa treba? Usidrate se tudi na vse že urejeno, prisvajate javne površine ipd. Na konci pa vse aktivirane vojske ne morete niti obvladati niti vzdrževati...
tuintam
# 17.04.2017 ob 18:06
Skakalnica oz. stolp je v lasti ljubljanske mestne občine in je v občinskem prostorskem načrtu zavarovana kot kulturna dediščina. Na občini so pojasnili, da trenutno nimajo sprejetih načrtov v zvezi s skakalnico.

Vseeno predlagam načrt za rušitev in odstranitev. Če so planiško sesuli, naj pa še to. Bolje park, kot smeti. Tako bi se lahko skozi naravo prišlo iz Kosez v Ljubljano, Rožnik bi malo povečali in aktivirali... ipd. Urosch - je dovolj jedrnato? Rušite tam, kjer je prav, ne pa tam, kjer ni.
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:20
urosh444
Tuintam začni pisat blog. Tu si nakracal za dve a4 strani sranja, po treh stavkih me je minilo do branja, pa še ostalih normalnih (ki jih je roko na srce zelo malo) komentarjev ne bi smetil.

Normalnih, ko vse navihja samo za večjo oblastnost, sem pa že tudi precej sit. Takoalitako ni ničesar za brati. Tako da pomiri se. Ves cajt beremo isto.
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:45
urosh444

Ostali komentarji so neglede na tvoje želje samo štirje. Nula. Nada. Niente. Jaz nisem ovira, da bi jih bilo kaj več. Razumem pa, da ti moji niso všeč. So rekli, da je škoda papirja, da naj pišemo elektronsko. Sedaj pa študi temu nasprotuješ. Takoalitako imaš pri nas rezervacije, monopolizem, oviranje in onemogočanje na vsakem koraku. Sedaj pa meni to ti podtikaš, ki točno to sam želiš od vseh najbolj početi in pa počneš. Sploh ne veš, kako sem sit takih, kot si ti. Že petinvajset let, in dodatnih petdeset od prej...
tuintam
# 17.04.2017 ob 23:07
Blatim Uroša? Vidva mene. Pa še en post sem moral zaradi tebe dodati. Kdo ti pa kaj vsiljuje. Jaz ne.
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:35
urosh444

Drugače pa meni ta članek skupaj s tvojim postom izgleda kot prozorni EPP v želji po več pooblastilih za županstvo (po radikalizaiji ali še več oblastnosti).
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:26
urosh444

Hočem reči, za kaj sploh navijaš. Da bi izvedel še manj? Da bi potrdil, kar veš? Za kaj že? Verjetno bi oblast nadomestil z drugo? To sem razbral. Da najraje bi bil ti car. Malo poskrolaj. Nisem ti žele biti ovira. po mojem si oviro v meni domišljaš in je v resnici prej v tebi.
FancyBoy
# 17.04.2017 ob 16:09
Naj Zoki kupi in obnovi. Saj krade davkoplačevalski denar.
tuintam
# 17.04.2017 ob 17:16
urosh444

Smetiš.
Kazalo