Drugo
(5)
Dragan Živadinov
Živadinov je na performansu pozval k premisleku, komu bodo volivci namenili glas na prihodnjih volitvah. Foto: BoBo

Dodaj v

Živadinov: Zastava ni več na trgu, zdaj je v rokah zavednih Slovencev v tujini

Prva slovenska zastava je bila v vesolju od 4. do 18. marca 1994
8. februar 2018 ob 19:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po slovesni podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada je Dragan Živadinov pred Cankarjevim domom izvedel performans, v katerem je sporočil, da prve slovenske zastave v vesolju ni več v Sloveniji.

Zastavo je predal v hrambo zavednim Slovencem v tujini, ki jo bodo po njegovih besedah varovali toliko časa, dokler se nasilje nad umetnostjo v Republiki Sloveniji ne bo prenehalo. Na začetku performansa je poudaril, da se je 92 odstotkov umetnic in umetnikov, ki so sodelovali na posvetovalnem referendumu, opredelilo proti zažigu prve slovenske zastave v vesolju. Kot drugo dejstvo je navedel, da se predsednik vlade do 7. februarja do 19. ure ni odločil za prekinitev izvajanja nasilja nad umetnostjo, kot tretje pa, da je bil referendum posvetovalne narave in potemtakem za premierja nezavezujoč. Državljanke in državljane je pozval, naj dobro premislijo, koga bodo volili na prihodnjih volitvah. "Predvsem ne tistim, ki uničujejo slovensko umetnost in s tem posledično kulturo, še prav posebej pa ne tistim, ki jim je vseeno za simbole Republike Slovenije."

Kot smo poročali konec januarja, je Živadinov takrat izvedel posvetovalni referendum, na katerem je spraševal, ali naj država odkupi ali zažge prvo slovensko zastavo, ki je bila leta 1994 v sklopu odprave Columbia v vesolju. H glasovanju je pristopilo 86 posameznikov, med njimi pa jih je 78 glasovalo za odkup, torej da naj vlada oziroma v njenem imenu premier Miro Cerar prvo slovensko zastavo, ki je bila v vesolju od 4. do 18. marca 1994, odkupi v višini 960.000 evrov, znesek pa se nameni neodvisnim umetnikom in umetnicam.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Haso
# 09.02.2018 ob 13:59
Povsod po svetu in tudi pri nas je umetnost subvencionirana. Zlasti je to pomembno za male narode. Vendar je treba biti razumen in ne zahtevati prevec.
Predvsem pa ohraniti nek kulturen nivo v komunikaciji ki ga pa kulturniki velukokrat prestopijo z neokusno vulgarnostjo in primitivizmom.
tuhtam
# 09.02.2018 ob 02:25
Nekateri umetniki bi radi živeli na račun tistih, ki prispevamo nemalo prispevkov v proračun. Samooklicani umetniki izvajate nasilje nad nami, preostalimi državljani in izsiljujete denar pod pretvezo umetnosti, ki je očitno nihče noče, saj bi v nasprotnem primeru, to umetnost nekdo kupil. Jaz bi glasoval za prenehanje plačevanja za umetnost, ki se sama ne prodaja. Tista, ki pa ima pri nas ali v tujini veljavo, pa lahko prejme subvencijo, za zagon, a samo za zagon. Če ne gre, potem je to slepa ulica.
Dovolj je šlepanja kvazi umetnikov na naših plečih. Priznajte si in nehajte jokat, najdite si pravo delo ali pa bodite vsaj tako dobri, da bomo vašo umetnost kupovali.
Prizadet
# 08.02.2018 ob 20:06
S kakšno lahkoto se danes kliče in izvaja uničevanje državnih simbolov. Sprašujem se, kakšen je sploh še smisel državnih simbolov. Morda države nasploh. Zdi se mi, da se pri vseh ljudstvih zgodi razdelitev. Levi - desni, zgornji - spodnji in tako dalje. In sedaj zgleda, da smo v Sloveniji našli novo delitev. Na tiste, ki bi radi bili ponosni Slovenci in tiste, ki bi za dosego svojih osebnih ciljev radi unčili ta ponos. Ta občutek pripadnosti ljudstvu.
Kot da so se "umetniki" zarotili proti Sloveniji in slovenstvu. Res lepo "kulturo" nam prodajate. Trganje in zažiganje nacionalnega simbola. Ta dejanja se po mojem nebi smela dogajati. To ni umetnost. To je klic h orožju. Pa kako z lahkoto to počnete.
Če kdo uničuje "kulturo" ste to vi sami. Kulturniki. Da vas ni sram!
Nikolas
# 05.03.2018 ob 11:35
Za pošiljanje Slovenske zastave v "vesolje" pa res ne rabi subvencije ! Za take "vesoljske umetnike" imamo pri nas več primernih ustanov, kjer bi se laghko udejstvovali ! ....
povzetek
# 09.02.2018 ob 16:04
Performer, ki ni izvedel performansa.
Kazalo