Palačo je rimski cesar Neron zgradil v prvem stoletju n. št. po velikem požaru, ki je leta 64 uničil aristokratska domovanja. Foto: EPA
Palačo je rimski cesar Neron zgradil v prvem stoletju n. št. po velikem požaru, ki je leta 64 uničil aristokratska domovanja. Foto: EPA
Zlata hiša
Po Neronovi smrti je bila zlata hiša v vse večjo sramoto vladarjevim naslednikom. Foto: EPA
Zlata hiša
Kmalu po Neronovi smrti so palačo zapolnili z zemljo in čeznjo zgradili nove stavbe. Foto: EPA

Zrušil naj bi se del stropa v več kot sto metrov dolgi galeriji palače. Palačo, znano tudi kot Domus Aurea (v latinščini zlata hiša), je rimski cesar Neron zgradil v prvem stoletju n. št. po velikem požaru, ki je leta 64 uničil aristokratska domovanja na rimskem griču Eskvilin.

Pozlata na stavbi, zgrajeni iz opeke in betona v letih med požarom in Neronovim samomorom leta 68, nikakor ni bila edini razkošni element okrasja: štukaturo na stropu so sestavljali poldragi kamni in prevleke iz slonove kosti, zidove pa so krasile freske.

Zlata hiša je bila po namembnosti vila, kar dokazuje 300 sob, med katerimi pa ni bilo spalnice. Doslej arheologi na lastno začudenje niso odkrili niti ostankov kuhinjskih ali toaletnih prostorov.

Po Neronovi smrti je bila zlata hiša v vse večjo sramoto vladarjevim naslednikom. V enem samem desetletju so izropali marmor, dragulje in slonovo kost. Kmalu po Neronovi smrti so palačo zapolnili z zemljo in zgradili nove stavbe. Danes palača leži pod ruševinami Trajanovih kopeli.

V 40 letih je zlata hiša utonila v pozabo, prekrili so jo z več novimi zgradbami, kar pa je ohranilo stenske poslikave, ki so bile tako zaščitene pred vlago.

Usodni padec mladeniča v luknjo
Na koncu 15. stoletja je neki mladi Rimljan po nerodnosti padel skozi razpoko in se znašel v nenavadni jami, polni poslikav. Kmalu so se v jamo začeli spuščati mladi rimski umetniki, ki so si želeli ogledati ta "čudež".

Tudi pozneje slavni umetniki Pinturicchio, Raphael in Michelangelo so se spustili v podzemlje, da bi preučili votline, in na zidove vklesali svoja imena. Freske so bile sicer zbledele, a vpliv teh poslikav na zgodnjo renesanso, ki je ravno prihajala v Rim, je bil navdihujoč.

Nekoč razkošno stavbo je pozneje začela najedati vlaga, v času hudega deževja se je zrušil del stropa. Zaradi vse večjih pomislekov glede stanja stavbe in varnosti obiskovalcev so vilo leta 2005 zaprli zaradi obnove. Del kompleksa so odprli februarja leta 2007, marca naslednje leto pa ga spet zaprli zaradi slabih varnostnih razmer. Arheologi so septembra leta 2009 odkrili ostanek Neronovega vrtljivega banketa in mehanizem.

Ime Domus Area je v sodobnih časih postal sinonim za bogastvo, obilje in razkošje. Vse pogosteje so ga začeli uporabljati v komercialne namene - za imena razkošnih hotelov do dragih vin.