Ana Zibelnik, avtorica zgornje zmagovalne fotografije, je povedala: “Nisem pričakovala zmage, sem bila pa zelo vesela, ko sem za njo izvedela. Ta fotka je v bistvu nastala čisto spontano,  posneta pa je bila v Dunajskem muzeju moderne umetnosti. “ Foto: EPK / Ana Zibelnik
Ana Zibelnik, avtorica zgornje zmagovalne fotografije, je povedala: “Nisem pričakovala zmage, sem bila pa zelo vesela, ko sem za njo izvedela. Ta fotka je v bistvu nastala čisto spontano, posneta pa je bila v Dunajskem muzeju moderne umetnosti. “ Foto: EPK / Ana Zibelnik
Zmagovalci natečaja
Poleg glavnih nagrad, ki so jih prejeli Ana Zibelnik, Janez Kocbek in Andrej Dušič (na fotografiji), so bile podeljene tudi nagrade ljudstva fotografijam, ki so bile v posamezni kategoriji všeč največ uporabnikom Facebooka. Foto: EPK
Janez Kocbek
Drugouvrščena fotgrafija Janeza Kocbeka. Foto: EPK
Andrej Dušič
Tretje mesto je na prvem velikem natečaju Instagrama zasedel Andrej Dušič z zgornjo fotografijo. Foto: EPK

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 dr. Suzana Žilič Fišer je ob podelitvi nagrad zmagovalki, drugouvrščenemu Janezu Kocbeku in tretjeuvrščenemu Andreju Dušiču povedala, da je zadovoljna z izvedenim natečajem Instagrama, prvim v Sloveniji ali kateri koli evropski prestolnici kulture.

Nad odzivom presenečeni
"Videti je, da je to izjemno zanimiva in obenem kakovostna oblika vključevanja javnosti, predvsem mladih, zato je videti, da bodo v tej smeri, v takšni obliki vključevanja sledile tudi druge evropske prestolnice kulture," je povedala Žilič Fišerjeva. Fotografije treh zmagovalnih avtorjev so ob razglasitvi prikazali na zaslonu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

Komisija, ki je ocenjevala prispele fotografije natečaja Ujemi svoj navdih (dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 – Evropske prestolnice culture, Marko Majer, direktor in ustanovitelj agencije Mayer McCann, Boštjan Lah, mariborski fotograf, in Mojca Mavec, novinarka in TV-voditeljica), je bila nad odzivom presenečena, saj se je za nagrade potegovalo skoraj tisoč fotografij v treh tematskih sklopih: #EPKUTRINKI, #EPKLJUDJE in #EPKSHARK. Zmagovalna fotografija jih je prepričala s svežino, izvirnostjo, z dovršeno kompozicijo in tudi z ustreznostjo sporočilne vrednosti glede na kriterije natečaja.

Trendovska prestolnica kulture
Tamara Štader
, direktorica oddelka za odnose z javnostmi v agenciji Mayer McCann, ki je za Zavod MARIBOR 2012 – Evropsko prestolnico kulture pripravila Instagramov fotonatečaj, je dodala: "S projektom smo želeli povečati stopnjo prepoznavnosti Maribora 2012 med mlajšo, tehnološko naprednejšo generacijo, povečati zanimanje za dogodke, predvsem pa pozicionirati EPK Maribor 2012 kot trendovsko, komunikativno, sproščeno in tehnološko napredno prestolnico kulture."

Aplikacija Instagram, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena med uporabniki tabličnih računalnikov in pametnih telefonov, omogoča izdelavo slik s pomočjo zanimivih grafičnih filtrov in objavljanje fotografij tako na Instagramu, kot tudi na vseh drugih spletnih družabnih omrežjih. Instagram naj bi že letos, po samo dveh letih obstoja, presegel mejo 100 milijonov uporabnikov, za kar je Facebook potreboval štiri, Twitter pa pet let.