Infotočki v Mariboru in Ljubljani sta po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer predstavljali pomemben prispevek k Evropski prestolnici kulture. Foto: Zavod Maribor2012
Infotočki v Mariboru in Ljubljani sta po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer predstavljali pomemben prispevek k Evropski prestolnici kulture. Foto: Zavod Maribor2012

Obe sta začeli delovati decembra 2011, da bi domače in tuje goste informirali o programu Evropske prestolnice kulture v Mariboru in partnerskih mestih projekta. Prodajali sta vstopnice za prireditve, ponujali spominke in organizirali vodene oglede prizorišč EPK-ja.
"Bili smo prvi stik z obiskovalci, kar je na začetku pomenilo, da smo sprejeli marsikateri dvom in kritiko Mariborčanov in ostalih, ki najprej niso vedeli, kaj bo projekt dobrega prinesel Mariboru," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala vodja infotočk Jasmina Holc. "Hkrati smo bili sredi leta in na koncu deležni ogromno pozitivne energije, zahval, pohval, ko se je projekt izkazal za uspešnega," je še dodala.
Med obiskovalci infotočk so prevladovali domači gostje, 45 odstotkov je bilo gostov iz tujine. Skoraj 20 odstotkov zadnjih je prihajalo iz Avstrije, presenetljivo veliko jih je prišlo iz Velike Britanije, Severne Amerike in Avstralije. Največ obiska je bilo avgusta, ko je infotočko Maribor obiskalo tudi sto gostov na dan. V infotočkah so prodali nekaj manj kot 6.000 vstopnic za prireditve, ki so se odvile v okviru projektov EPK-ja. V Mariboru so prodali največ vstopnic za koncert skupine The Stroj, v Ljubljani pa za nastop Laurie Andersom. Najbolje prodajani promocijski izdelek je z več kot 600 prodanimi kosi majica EPK-ja.
Paviljon postal pomembna točka v mestu
Po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer je mariborski paviljon postal pomembna točka v mestu, zato si želi, da bi še naprej služil svojemu namenu. Zavod Maribor 2012 vrača v četrtek infotočko Umetnostni galeriji Maribor, je pa predlagal občinskemu uradu za kulturo, da se ti prostori še naprej uporabljajo za kulturne in turistične namene. Zanimanje za selitev vanje je pokazala Evropska prestolnica mladih (EPM), ki jo letos gosti Maribor. Tam še čakajo na sprejem občinskega proračuna, od katerega so odvisne razsežnosti projekta.