Tim Corrie z ustanove, ki podeljuje bafte, Hurta opisuje kot 'edinstveno, ikonično pojavo'. Foto: EPA
Tim Corrie z ustanove, ki podeljuje bafte, Hurta opisuje kot 'edinstveno, ikonično pojavo'. Foto: EPA

Predsednik Britanske akademije filmskih in gledaliških umetnosti (BAFTA) Tim Corrie je povedal, da ima Hurt "velikansko prezenco na platnu" in "v vsako vlogo vnese izjemno prepričljivost". John Hurt je med drugim nastopil v filmih The Elephant Man in Nineteen Eighty-Four (po Orwellovem romanu 1984), prvo bafto pa je dobil leta 1976 za vlogo britanske gejevske ikone Quentina Crispa v tv-drami The Naked Civil Servant, posneti po Crispovi avtobiografiji.

Odtlej je dobil še dve najvišji filmski priznanji na Otoku za vlogi v filmih Polnočni ekspres in The Elephant Man (za obe vlogi je bil nominiran tudi za oskarja), bil pa je nominiran še za igro v Alienu, The Field in nazadnje leta 2009 za televizijsko dramo An Englishman in New York, v kateri je ponovil vlogo Crispa, tokrat v zrelih letih. Nazadnje se je na platnih pojavil v seriji filmov o Harryju Potterju, Melanholiji Larsa von Trierja in v za oskarja nominiranem vohunskem trilerju Tinker Tailor Soldier Spy.

Največ nominacij za bafte, ki jih bodo podelili 12. februarja v Londonu, ima nemi črno-beli film Umetnik, ki se bo potegoval tudi za 10 oskarjev. Na baftah mu je za petami vohunski film o času hladne vojne Tinker Tailor Soldier Spy z 11 nominacijami.