Berlinale vsako leto obišče okoli 20.000 medijskih strokovnjakov iz več kot 70 držav. Foto: EPA
Berlinale vsako leto obišče okoli 20.000 medijskih strokovnjakov iz več kot 70 držav. Foto: EPA
Mike Leigh
Britanski režiser Mike Leigh bo predsedoval žiriji Berlinskega filmskega festivala, ki bo v nemški prestolnici potekal med 9. in 19. februarjem. Leigh je v svoji dolgoletni karieri posnel več kot 20 filmov, znan pa je tudi kot gledališki režiser, dramatik in scenarist. Leta 2008 je bila za vlogo v Leighovem filmu Kar brez skrbi na Berlinalu nagrajena Sally Hawkins. Foto: EPA
Flowers of War
Eden najuglednejših kitajskih režiserjev je v svojem novem filmu našel vlogo za Christiana Bala - in tako Cvetovom vojne najbrž zagotovil več pozornosti svetovnih medijev in javnosti.

Direktor festivala v naslednjem letu, pa tudi dalje ostaja Dieter Kosslick, ki mu je minister za kulturo prav v teh dneh podaljšal pogodbo; Kosslicku, ki je na čelu festivala že deset let, je navsezadnje uspelo prenoviti podobo in ohraniti ugled enega od krakov "velike festivalske trojice", ki ga tvorita še festivala v Cannesu in Benetkah.

Že nekaj časa je znano, da bo žiriji 62. Berlinala, ki bo potekal med 9. in 19. februarjem, predsedoval britanski režiser Mike Leigh. Organizatorji festivala so v ponedeljek povedali, da bodo poleg njega o zmagovalnih filmih odločali še Jake Gyllenhaal, francosko-britanska igralka Charlotte Gainsbourg, nemški fotograf in filmar Anton Corbijn, francoski režiser Francois Ozon, alžirski pisatelj Boualem Sansal in nemška igralka Barbara Sukowa.

Razkrili so tudi že tistih pet ključnih filmov, ki bodo sooblikovali program 62. izdaje festivala. Za glavne nagrade festivala se bosta med drugimi potegovala filma dveh vzhajajočih zvez azijske kinematografije, filipinskega režiserja Brillanta Mendoze in indonezijskega režiserja Edwina.

Film Captive (Ujet) v režiji Mendoze bo v sklopu Berlinala doživel svetovno premiero. Filipinski režiser je lani obiskal tudi ljubljanski Liffe, na katerem so se mu poklonili v sklopu sekcije Posvečeno.

Indonezijski režiser Edwin bo na festivalu prav tako premierno predstavil svoj najnovejši film z naslovom Kebun binatang (Razglednice iz živalskega vrta).

Christian Bale v filmu o posilstvu v Nankingu
Eden od vodilnih kitajskih režiserjev Džang Jimou se v Berlin vrača z najnovejšo uspešnico Jin ling Shi San Chai (Cvetovi vojne), v katerem nastopata Christian Bale in Atsuro Watabe. Film, v katerem Bale igra pogumnega ameriškega duhovnika, ki po japonski okupaciji Nankinga v cerkvi ponudi zatočišče 13 prostitutkam in študentkam, je menda poln prizorov brutalnih spopadov in posilstev: leta 1937, ko je tedanjo kitajsko prestolnico Nanking zasedla japonska vojska, so namreč ubili 300.000 civilistov, japonski vojaki pa so posilili na tisoče žensk.
Džang se je moral po premieri že braniti pred obtožbami, da dve uri in pol dolg film ni drugega kot protijaponska propaganda. Bale, ki film v teh dneh aktivno promovira, mu je že stopil v bran, češ da je film veliko več kot le dokumentacija krvave japonske zgodovine: "To je predvsem zgodba o očloveških bitjih in njihovih odzivih na krizne situacije; te lahko ljudi zreducirajo na animalistično vedenje ali pa jhi povzdignejo k dostojanstvu."

Britanski režiser Stephen Daldry bo (zunaj tekmovalnega programa) predstavil svoj najnovejši film Extremely Loud And Incredibly Close (Skrajno glasno in neverjetno blizu). V njem igrajo Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow in Thomas Horn. Režiser Billyja Elliota in z oskarjem nagrajeni scenarist Forresta Gumpa Eric Roth sta združila moči za zgodbo, ki izhaja iz boleče ameriške izkušnje 11. septembra. Film se vrti okrog Oskarja, fanta, ki v dogodkih 11. septembra izgubi očeta in se poda na nekakšno očiščevalno potovanje, da bi se lažje spopadel z izgubo.

Program februarskega festivala med drugimi prinaša še svetovno premiero filma Dictado (Diktat) španskega režiserja Antonia Chavarriasa.

Zanimivo je morda tudi, da bosta na Berlinalu premiero doživela še film o življenju in zapuščini Boba Marleya, Marley pod režijsko taktirko Kevina Macdonalda (projekt sta v preteklosti v rokah imela že Martin Scorsese in Jonathan Demme), in pa štiridelna dokumentarna serija Wernerja Herzoga Death Row.