V odštevanju do torkovega odprtja festivala delavci na pročelje osrednje festivalske palače pritrjujejo letošnji uradni plakat. Foto: EPA
V odštevanju do torkovega odprtja festivala delavci na pročelje osrednje festivalske palače pritrjujejo letošnji uradni plakat. Foto: EPA
Sorodna novica Častna zlata palma 77. filmskega festivala v Cannesu za igralsko velikanko Meryl Streep

Že na uvodni slovesnosti canskega filmskega festivala, v torek, se bodo organizatorji Meryl Streep poklonili s častno zlato palmo za življenjsko delo. Dan pozneje bo britanska režiserka Andrea Arnold prejela carosse d’or (zlato kočijo), nagrado francoskega ceha režiserjev. Ne pozabimo tudi, da je letošnja predsednica žirije Greta Gerwig, režiserka, ki je podpisala Barbie, enega največjih filmskih fenomenov lanskega leta; v njeni žiriji med drugim sedita Eva Green in Lily Gladstone. A ko rečemo, da bo letošnji festival minil "v znamenju žensk", ima to morda še dodaten, temnejši predznak.

Britanski nedeljski časopis The Observer v današnji izdaji poroča, da v Franciji vse glasneje krožijo govorice o obstoju "skrivnega seznama" desetih moških iz filmske industrije, med njimi naj bi bili tudi ugledni režiserji in igralci, ki so krivi zlorabe žensk. Seznam te govorice opišejo kot "eksploziven", anonimno pa naj bi že prispel na naslov Narodnega filmskega centra v Parizu in številnih vodilnih filmskih podjetij v državi.

Sorodna novica Igralka bo javno spregovorila o "zavezi molčečnosti" glede problematike #JazTudi v Franciji

Krizna ekipa v pripravljenosti
Po poročanju francoskega časopisa Le Figaro in satirične revije Le Canard enchaîné so organizatorji canskega festivala že izbrali "krizno ekipo", ki se bo lahko odzvala na morebitne obtožbe. Če bodo v afero vpleteni avtorji ali ključni sodelavci festivalskih filmov, bo morda treba katerega v zadnjem hipu črtati s sporeda.

Judith Godrèche razkriva umazano zakulisje
Morda razkritje seznama na festivalu številni napovedujejo tudi zato, ker bo v sredo v Cannesu premiero doživel kratki film Moi Aussi (Jaz tudi), ki tematizira zlorabe v filmski industriji in je bil v programsko sekcijo un certain regard dodan v zadnjem hipu. Režirala ga je Judith Godrèche, ki se je je prijel vzdevek "ambasadorka gibanja Jaz tudi v Franciji". V kratkem filmu je združila pričevanja različnih žensk iz filmske industrije. "Kar naenkrat je bila pred mano množica žrtev, dejstvo, ki ponazarja tudi Francijo, ogromno zgodb iz različnih družbenih zaledij in različnih generacij," je režiserka povedala o svojem filmu. "Vprašanje je bilo, kaj bom naredila z njimi. Kaj narediš, ko je to, kar slišiš, preveč zate, ko te presune ogromno število pričevanj?"

52-letnica je ogromno prahu v domovini dvignila na začetku letošnjega leta, ko je režiserja Jacquesa Doillona in Benoîta Jacquota obtožila, da sta jo (v ločenih incidentih) spolno zlorabila v osemdesetih, ko je bila najstniška zvezda.

Z Jacquotem je bila v zvezi, ko je imel on 39 let, ona pa 14; režiser je zanikal obtožbe o neprimernem vedenju, že v preteklosti pa je komentiral, da je bil "uročen od nje". Danes 80-letni Doillon jopo njenih besedah zlorabil, ko je imela 15 let: na snemanju filma 15-letno dekle (La fille de 15 ans, 1989) je od nje zahteval 45 ponovitev prizora spolnosti, ki ga niti ni bilo v scenariju. Doillonov odziv na obtožbo je bil, da je dekle privolilo v sodelovanje.

Svoje obtožbe je Godrèche podkrepila z govorom na podelitvi nagrad cezar, v katerem je poudarila, da je francoska filmska industrija leglo zlorabe mladoletnih oseb.

Ena od članic letošnje žirije je Eva Green, ena od igralk, ki so Harveyja Weinsteina javno obtožile spolnega nadlegovanja. Napadel jo je leta 2017 v Parizu; uspelo ji je sicer uiti, a je bila zaradi srečanja
Ena od članic letošnje žirije je Eva Green, ena od igralk, ki so Harveyja Weinsteina javno obtožile spolnega nadlegovanja. Napadel jo je leta 2017 v Parizu; uspelo ji je sicer uiti, a je bila zaradi srečanja "v šoku in zgrožena". Foto: EPA

Kakor koli že, letošnji festival se bo očitno odprl s popolnoma drugačnim predznakom kot lanski: pred letom dni so se protestnice na francoski rivieri javno zoperstavile izbiri otvoritvenega filma, Jeanne du Barry, v katerem je imel glavno vlogo Johnny Depp. Deppa je nekdanja žena Amber Heard obtožila številnih zlorab.

Letos bodo v tekmovalnem sporedu med drugim predvajali novi celovečerec Andree Arnold, Bird. V njem avtorica obravnava primer lažne prijave posilstva, ki jo iz maščevalnosti vloži nadzornica varnostnih kamer.

Počasni sistemski premiki
Odziv na gibanje Jaz tudi je bil Franciji počasnejši in manj kategoričen kot na drugi strani Atlantika. Številne francoske filmske legende, denimo Catherine Deneuve in Brigitte Bardot, so bile pripravljene javno zmanjševati pomen in posledice spolnega nadlegovanja v zabavni industriji. No, prejšnji teden so oblasti vendarle prižgale luč za uradno preiskavo spolnega nasilja in diskriminacije v francoskih sektorjih uprizoritvenih umetnosti in mode.

Jeseni bo na zatožno klop sedel tudi veteranski igralec Gérard Depardieu, ki je obtožen spolnega napada na dve ženski na snemanju filma Zelena polkna (Les volets verts, 2022). V ločenem primeru je obtožen tudi posilstva, preiskujejo pa ga tudi v več primerih napadov. Sam zanika vse obtožbe neprimernega vedenja.