Ji bo tokrat uspel veliki met? Foto: Reuters
Ji bo tokrat uspel veliki met? Foto: Reuters
Jasmine neuspešno skuša obnoviti nekdanji sijaj. Foto: Wikipedia

V 46. filmu Woodyja Allena spremljamo zgodbo bogatašinje Jasmine, "princese z avenije Park", katere soprog Hal (Alec Baldwin) zaradi sporne poslovne prakse luksuzno domovanje čez noč zamenja za zapor. V škripcih se znajde tudi Jasmine, ki se preseli k svoji posvojeni sestri Ginger v njeno skromno stanovanje v San Franciscu. In medtem ko tone v depresijo in odvisnost od alkohola in tablet, se še zmeraj obupno trudi, da bi prikrila resnico, ki pa vztrajno prihaja na dan.

Zgodba sicer ne poteka linearno, saj se film začne z Jasmininim prihodom v San Francisco; nato spremljamo zaporedje njenih spominov na izgubljeno življenje in žalostnih poskusov, da bi obnovila nekdanji sijaj.

"Daš ji vlogo in se umakneš"
Po ogledu filma so številni kritiki izrazili navdušenje, nekateri pa so začeli namigovati - ali so celo naravnost zatrdili - da je Blanchettova stopila na bližnjico naravnost do - oskarja. "Tista, ki jo bo hotela premagati, bo morala pokazati izjemen nastop," so zapisali pri Daily Mailu. "Daš ji vlogo in se nato umakneš," je skromno priznal Allen sam.

Nekateri kritiki so se po ogledu filma spomnili njene odrske vloge Blanche v Tramvaju poželenje, "a z več kot le kančkom Lady Macbeth".

Oskarja za stransko vlogo že ima
"Da jo gledamo s takim navdušenjem in je skoraj vse do konca filma nočemo soditi, temveč nam celo vzbuja simpatijo - za vse to je kriva Cate Blanchett s svojim fantastičnim nastopom, pri čemer svojo lepoto in karizmo postavlja nasproti pomanjkljivostim svojega značaja," je zapisal kritik London's Evening Standarda.

Blanchettova je že dobila oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Letalec (The Aviator) iz leta 2005, kjer je upodobila Katharine Hepburn. Trenutno snema film Pepelka (Cinderella), ki ga režira Kenneth Branagh.