Jessica Chastain na svetovni premieri filma A Most Violent Year. To je bilo do zdaj tudi edinkrat, da je javno nastopila za promocijo te kriminalne drame. Foto: Reuters
Jessica Chastain na svetovni premieri filma A Most Violent Year. To je bilo do zdaj tudi edinkrat, da je javno nastopila za promocijo te kriminalne drame. Foto: Reuters
In še Jessica na eni izmed številnih premier Medzvezdja, tokrat na Kitajskem. Foto: Reuters
Dejstvo je, da v Hollywoodu skoraj ne moreš računati na pomembnejše nagrade, če ne opraviš obveznega "mreženja" in obiskov na prireditvah, kjer so tudi glasujoči člani žirij. Foto: Reuters
Vlogo v A Most Violent Year bi najprej morala dobiti Cameron Diaz, a se ji je odpovedala.

A Most Violent Year je nizkoproračunska, indie kriminalna drama režiserja in scenarista J. C. Chandorja (Vse je izgubljeno), v kateri v glavnih vlogah nastopata Oscar Isaac in Jessica Chastain. A kaj ko rdečelasi lepotici pogodba prepoveduje, da bi od začetka oktobra pa vse do začetka decembra promovirala kateri koli drugi film kot Medzvezdje Christopherja Nolana. Edina izjema je bila sama premiera filma (ta se je zgodila pretekli četrtek), so za NY Times pod pogojem anonimnosti izdali "viri, seznanjeni s situacijo". Časnik tako poroča o nekakšni bitki Davida in Goljata, v kateri veliko manjšemu filmu grozi, da bo v senci večjega popolnoma izgubljen.


Igralka sama o domnevnem embargu noče govoriti, češ da "nikoli ne govori o svoji plači ali pogodbah". Je pa kljub temu posebej izpostavila, da se ji je Nolan osebno pomagal "izvleči" iz obljubljenega gostovanja v šovu Davida Lettermana, da je lahko šla na premiero filma A Most Violent Year.

Seveda morajo igralci pogosto koordinirati promocije različnih filmov, ki v kinematografe pridejo približno istočasno: letos je Jessica denimo posnela še filme Gospodična Julija, The Disappearance of Eleanor Rigby in Salomé. "Vsi staknemo glave in poskušamo narediti, kar se da," je na to temo za časopis povedala igralka.

Z obema cilja na nagrade
Trenutni logistični konflikt je toliko neprijetnejši, ker po prvih ocenah vse kaže, da bi Chastainova za obe vlogi - v A Most Violent Year in Medzvezdju - lahko bila v igri za nagrade. Chandorjev film je drama o korupciji, postavljena v New York leta 1981, Jessica pa je v njej srborita, z mafijo povezana žena propadajočega podjetnika (Oscar Isaac).

Totalni embargo
A čeprav je igralka v preteklosti že večkrat uspešno promovirala več filmov hkrati - spomnimo se samo šestih (!) njenih filmov iz leta 2011, med katerimi sta bila tudi Služabnice in Drevo življenja - pa se mora zdaj še en mesec posvečati zgolj Nolanovemu filmu. Prihajati ne bo smela niti na manjše projekcije in na pol zasebna srečanja, ki so skoraj obvezna za vse, ki si skušajo tlakovati pot do zlatih globusov in drugih nagrad, ne nazadnje tudi oskarjev.

S predpostavko, da bo igralka v igri za nagrade, so producenti A Most Violent Year na redni spored v omejenem številu kinematografov uvrstili že konec decembra (to je namreč pogoj, da je film v igri za nagrade v sezoni 2015), širša distribucija bo sledila šele pozneje. Chandor in njegovi so Nolanovo ekipo menda moledovali za aneks k pogodbi, ki bi za določene prireditve naredil izjemo, a neuspešno.

Neuravnotežena bitka
Snemanje filma A Most Violent Year je stalo pičlih 20 milijonov dolarjev, in se bo moral, tako kot prejšnji Chandorjevi filmi, bolj zanašati na publiciteto kot na plačano oglaševanje. Medzvezdje je, po drugi plati, stalo 165 milijonov dolarjev in lahko računa na ogromno promocijsko mašinerijo. Chastainova sicer v nobenem izmed dveh filmov nima glavne vloge, a je kot dvakratna oskarjevska nominiranka veliko bolj znano ime od Oscarja Isaaca, zato bi bila učinkovitejša za promocijo.

Januarja bo prepozno
Strokovnjaki ocenjujejo, da bo A Most Violent Year začela promovirati sredi januarja, po snemanju drugega filma, ki jo čaka v Evropi - je pa res, da bodo takrat glasovi žirantov za vse večje nagrade že oddani. Akademija, ki odloča o oskarjih, mora svoje glasovnice za nominacije oddati do 8. januarja.