prizor iz filma Od groba do groba. Foto: Filmski sklad
prizor iz filma Od groba do groba. Foto: Filmski sklad
Willem Dafoe
Willem Dafoe bo na festivalu predstavil svoj zadnji film Before It Had A Name, nagrado Donostia pa mu bodo izročili v nedeljo. Foto: EPA
Jan Cvitkovič s svojo trofejo, beneškim zlatim levom. Foto: EPA

Film Odgrobadogroba se je v zgodovino našega filma vpisal kot prvi slovenski film, ki se mu je uspelo uvrstiti na najprestižnejši španski filmski festival. V San Sebastianu so filmske projektorje zagnali 15. 9., Cvitkovičev film pa bo na sporedu šele zadnji dan, 21. septembra. Film ima že sedaj zagotovljeno tudi uvrstitev na redni spored španskih kinematografov.

Film je nastal v produkciji Staregare, v glavnih vlogah pa nastopajo Gregor Bakovič, Drago Milinovič, Nataša Matjašec, Sonja Savič, Mojca Fatur, Vlado Novak in Pavle Ravnohrib.

Priznanje ameriškima gostoma
Nagrado za življenjsko delo (Prix Donostia) bosta prejela ameriška igralca Ben Gazzara in Willem Dafoe, ki sta tesno povezana z ameriškim neodvisnim filmom, obenem pa se lahko pohvalita tudi z večimi visokoproračunskimi projekti. Ben Gazzara je sodeloval z režiserji, kot sta John Cassavetes in Peter Bogdanovich, Willem Dafoe pa s Martinom Scorsesejem, Davidom Lynchem in Cronenbergom.

Gazzara in Dafoe imata skupno tudi to, da je danski režiser Lars von Trier z njima sodeloval pri svojih zadnjih dveh filmih; Gazzara je nastopil v Dogville, Dafoe pa v Manderlay.

Favoritov za zmago še ni
V glavnem tekmovalnem sporedu sodelujejo prestižna imena, kot so Terry Gilliam, Michael Winterbottom, Anne Fontaine, Andreas Dresen; za zlato školjko (Concha de oro) se poteguje 19 filmov. Uradni festivalski žiriji bo predsedovala ameriška igralka Anjelica Huston.

Cvitkovičevemu filmu Odgrobadogroba (v angleščini film nosi naslov Gravehopping) družbo delajo še: britanska Tideland Terryja Gilliama in A cock and bull story Michaela Winterbottoma, danska Drabet/Manslaughter Pera Flyja in Bang Bang Orangutang Simona Staha, kitajski Xiang Ri Kui/Sunflower Zhanga Yanga, francoska Entre ses mains Anne Fontaine in Je ne suis pas la pour etre aime Stephanea Brizeja, argentinski Iluminados por el fuego Tristana Bauerja, južnokorejski April Snow Hura Jin-hoja, nemški Sommer vorm balkon Andreasa Dresena, češki Stesty Bohdana Slame, španski Obaba Montxa Armendariza, Malas temporadas Manuela Martina Cuence, 7 Virgenes Alberta Rodrigueza in Sud Express Cheme de la Pena in Gabriela Velazqueza, brazilski O Veneno de Madrugada Ruyja Guerre ter špansko-argentinska koprodukcija El Aura Fabiana Bielinskyja in špansko-maroški film La vida perra de Juanita Narboni Faride Benlyazid.

Med filmi, ki tekmujejo za zlato školjko, je tudi pet filmov, ki se potegujejo za nagrado altadis, ki jo namenjajo režiserjem prvih in drugih filmov. Ob Cvitkoviču se med drugimi za nagrado v višini 90 tisoč evrov potegujeta Francoz Stephane Brize in Čeh Bohdan Slama; Slamin prvi film, Divje čebele iz leta 2001, je prejel rotterdamskega tigra.