Debbie Reynolds je bila v 50. in 60. letih ena glavnih zvezd ameriških muzikalov in komedij. Foto: Reuters
Debbie Reynolds je bila v 50. in 60. letih ena glavnih zvezd ameriških muzikalov in komedij. Foto: Reuters
Debbie Reynolds
Debbie Reynolds je zaslovela v muzikalu Ples v dežju leta 1952, nominacijo za oskarja pa ji je 12 let pozneje prinesla vloga v filmu Nepotopljiva Molly Brown. Foto: Promocijsko gradivo
Debbie Reynolds
Debbie Reynolds s svojo hčerko Carrie Fisher in sinom Toddom Fisherjem v Las Vegasu, 28. julija 1971. Foto: EPA
Sin 84-letne igralke Todd Fisher je po smrti matere dejal, da jo je smrt hčerke Carrie Fisher preveč prizadela. Dejala naj bi, da želi biti s Carrie.
Sin 84-letne igralke Todd Fisher je po smrti matere dejal, da jo je smrt hčerke Carrie Fisher preveč prizadela. Dejala naj bi, da želi biti s Carrie. Foto: EPA
Debbie Reynolds
Debbie Reynolds z Elizabeth Taylor in Eddijem Fisherjem, Las Vegas, 19. junij 1958. Foto: EPA
Debbie Reynolds
Leta 2015 ji je Ameriški igralski ceh podelil častno nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Debbie Reynolds
Carrie Fisher je pred mesecem dni v nekem radijskem pogovoru mater opisala kot močno žensko, ki jo izjemno občuduje. Foto: EPA
Slovo igralke Debbie Reynolds

Novico o njeni smrti je potrdil njen sin Todd Fisher. Kot poroča BBC, ki se sklicuje na ameriške medije, je 84-letno igralko v sredo zadela kap. Odpeljali so jo v bolnišnico v Los Angelesu, kjer je pozneje umrla. "Zdaj je skupaj s Carrie in vsi smo pretreseni," je dejal Fisher in dodal, da je bila sestrina smrt za mater prevelik stres. Dejala naj bi, da si želi biti s hčerko.

Reynoldsova je zaslovela leta 1952 z vlogo v muzikalu Ples v dežju, v katerem je zaigrala z legendarnim Genom Kellyjem.

Rodila se je 1. aprila 1932 v teksaškem mestu El Paso, od koder se je družina preselila v Kalifornijo, natančneje v Burbank. V šoli se je dokazala kot dobra športnica in glasbenica, nastopala pa je tudi na lepotnih tekmovanjih in postala miss Burbanka. Vrata v svet filma so se ji na široko odprla takoj po šolskih letih. Pri 19 letih, ko je šele dobro začela igralsko kariero, so jo že izbrali za glavno vlogo v filmu Ples v dežju. Njen soigralec Gene Kelly je zaradi pomanjkanja plesnih izkušenj izboru igralke sprva nasprotoval. Z Debbie Reynolds sta na koncu vseeno zaplesala pod dežjem, film pa se je zapisal med hollywoodske filmske klasike.

Sledila je uspešna filmska kariera. V 50. in 60. letih je posnela vrsto uspešnih muzikalov in komedij, leta 1964 pa je bila tudi nominirana za oskarja v kategoriji najboljša igralka za svojo vlogo v muzikalu Nepotopljiva Molly Brown.

Pozneje je nastopila v filmih, kot so The Gazebo, v katerem je zaigrala ob Glennu Fordu, The Rat Race skupaj s Tonyjem Curtisom in The Pleasure of His Company s Fredom Astairom. Svoj glas je leta 1973 posodila za risanko Charlotte's Web. Leta 1992 se je po nekajletnem premoru vrnila pred kamere in nastopila v Telesnem stražarju, štiri leta pozneje pa odigrala naslovno vlogo filma Mother.

V zadnjih 15 letih je se je redno pojavljala na malih zaslonih. Med drugim je nastopila v televizijskih serijah, kot sta Roseanne in Will & Grace, leta 2001 pa je nastopila v filmu z Elizabeth Taylor in še eno hollywoodsko veteranko Joan Collins. Film These Old Broads pripoveduje o ostarelih filmskih zvezdah, ki so sprte, vendar zberejo moči za uresničitev novega projekta. Pri scenariju za film je sodelovala tudi Carrie Fisher. Ameriški igralski ceh je dolgo kariero Debbie Reynolds lani okronal s častnim priznanjem za življenjsko delo.

Igralka je bila dejavna tudi na gledaliških odrih. Leta 1973 je bila nominirana za gledališko nagrado tony za vlogo v broadwajski predstavi Irene, v kateri je nastopila s Carrie.

Manj sreče v zasebnem življenju
Medtem ko je osvajala srca na velikem platnu in gledaliških odrih, pa je imela manj v zasebnem življenju. Njen prvi zakon s priljubljenim pevcem Eddiejem Fisherjem se je končal, potem ko se je ta zapletel v razmerje z Elizabeth Taylor, druga dva moža pa sta izropala njeno premoženje.

Dan po hčerkinem odhodu
Reynoldsova je umrla le dan za hčerko Carrie Fisher. 60-letno Fisherjeva je na božični večer v letalu na poletu iz Londona v Los Agneles doživela srčni zastoj in pozneje umrla. Carrie in Todd Fisher sta se rodila v zakonu Reynoldsove z Eddiejem Fisherjem, s katerim se je poročila leta 1955.

Leta 1958 je v letalski nesreči umrl Eddiejev prijatelj, filmski producent Mike Todd. Eddie je šel tolažit njegovo vdovo, s katero sta razvila ljubezensko razmerje. Z Debbie sta se ločila po štirih letih zakona, eden največjih škandalov tistega časa pa je pokopal Fisherjevo glasbeno kariero. Pod udarom je bila tudi igralka Elizabeth Taylor, ki s Fisherjem ni zdržala dolgo. Ko se je poročila z Richardom Burtonom, sta se z Debbie Reynolds pomirili in skupaj prepustili pijači. Leta 1960 se je poročila s podjetnikom Harryjem Karlom, tri leta pozneje pa se od njega ločila, ker ji je v igralnicah zapravil premoženje. Denar ji je zapravil tudi njen tretji mož, prav tako poslovnež Richard Hamlett. Pred koncem zakona jo je prepričal, da je vložila deset milijonov dolarjev hotel v Las Vegasu, v katerem je redno nastopala.
S hčerko sta se pred leti odtujili zaradi Carriejinih težav z mamili. Potem ko nekaj let celo nista imeli stikov, sta se v zadnjih letih spet zbližali. Ravno prejšnji mesec je Carrie Fisher v pogovoru za ameriško radijsko postajo NPR o materi dejala: "Je silno močna ženska in zelo jo občudujem."

Ena zadnjih predstavnic zlate dobe Hollywooda
Po novici, da je Reynoldsova umrla, se je usul plaz sožalnih sporočil. Igralka Joan Collins je tako zapisala, da je bila "čudovita topla prijateljica in kolegica". Z zapisom se ji je poklonil tudi Zvezdnih stez William Shatner, ki je tvitnil: "Debbie Reynolds je bila ena zadnjih kraljic Hollywooda. Njen odhod mi je strl srce."



Slovo igralke Debbie Reynolds