V seriji Dexter iz sezone v sezono težje koordinira svoji vzporedni življenji policista ter ljubečega očeta in brata na eni in serijskega morilca na drugi strani. Foto: Showtime
V seriji Dexter iz sezone v sezono težje koordinira svoji vzporedni življenji policista ter ljubečega očeta in brata na eni in serijskega morilca na drugi strani. Foto: Showtime
Dexter je imel kar nekaj ljubezenskih zvez, a ni nobena izmed žensk, niti njegova žena, zares poznala vseh njegovih skrivnosti. Kazalo je, da je srečo (in popolno sprejetost) vendarle našel s Hannah - a kaj, ko je bila tudi ona morilka ...
Pred kamero brat in sestra (z nekakšno seksualno energijo, ki so jo vpeljali v šesti sezoni), za kamero nekdanja zakonca in menda še vedno zelo dobra prijatelja - Jennifer Carpenter in Michael C. Hall, protagonista serije Dexter.
Revija Empire je leta 2008 Dexterja uvrstila na 30. mesto najboljših serij vseh časov.

Les Moonves, predsednik korporacije CBS, ki ima v lasti Showtime, je že prejšnji mesec nekaj namignil v intervjuju, zdaj pa je vest tudi uradno potrjena: osma sezona še vedno zelo gledane serije o serijskem morilcu, ki je obenem tudi forenzik pri miamijski policiji, bo tudi njena zadnja.

Posebna zvezdniška "gostja" bo to sezono Britanka Charlotte Rampling; igrala bo nevropsihiatrinjo, posebno izvedenko za serijske morilce. (V prejšnjih sezonah so med drugim v seriji gostovali John Lithgow, Julia Stiles, Jimmy Smits, Edward James Olmos in drugi.) Vrača se tudi Yvonne Strahovski kot smrtonosna Dexterjeva ljubezen Hannah.

Opozorilo: Če sedme sezone serije še niste pogledali do konca, bi nadaljevanje utegnilo razkriti preveč.

Debrine moralne muke
Na premierno epizodo poslovilne sezone bo treba počakati še do 30. junija - je pa Showtime že objavil prvi dvominutni odlomek (ang. sneak peek), ki daje slutiti, v kakšnem psihičnem stanju se je znašla Debra Morgan (Jennifer Carpenter), policijska načelnica in Dexterjeva sestra, ki se je bila v prejšnji sezoni prisiljena soočiti s pravo (morilsko) identiteto našega protagonista. V končni epizodi sedme sezone je bila Debra namreč postavljena pred izbiro: ustreliti je morala bodisi svojega ljubljenega polbrata ali pa predstojnico Mario LaGuerto (Lauren Vélez), ki mu je končno prišla na sled.
Izbrala je brata, a zdaj zaradi svoje odločitve ne more spati. "Izogibam se te, ker sem se morala zaradi tebe odpovedati vsem svojim vrednotam; zaradi tega te sovražim. Ustrelila sem napačnega človeka," pljune v obraz Dexterju, ko jo ta zaskrbljeno vpraša, zakaj se mu izogiba.

Dexter si je od premiere leta 2006 dalje počasi nabiral tako oboževalce kot tudi gledanost in kritiško hvalo: poleg nagrade peabody se lahko pohvali s kar 25 nominacijami za emmyje. Leta 2010 je Michael C. Hall za naslovno vlogo dobil zlati globus za najboljšega igralca v dramski seriji.

Serija, posneta po predlogi romana
Pisatelj Jeff Lindsay je idejo za roman o morilcu, ki je navzven videti kot povprečen, izjemno simpatičen (čeprav morda malce suhoparen) možak, že konec devetdesetih našel med zlaganimi nasmehi in neiskrenimi vljudnostmi udeležencev nekega občinskega srečanja. "Čisto mogoče je, da se na tihem hočejo pobiti med seboj," je takrat prešinilo Lindsayja.

Iz tega mračnega prebliska se je rodil Dexter Morgan - globoko moten osebek, čigar morilske težnje je že v mladih letih opazil njegov očim. Stari policist ni mogel drugega, kot da je fantu vcepil nekakšen "alternativen" moralni kodeks - lahko ubijaš, a samo take, ki so si to zaslužili. Odrasli Dexter, ki, ironično, dela za policijo, tako redno po Miamiju ubija morilce, ki se jim je uspelo izmuzniti roki zakona; ker je forenzik, zna za seboj skriti vsako sled, in ker ni sposoben nobenega globljega čustva, nima težav z etičnimi in moralnimi pomisleki.

Prvi na čelu nove pasme serij
"Dexter je na novo definiral žanr; protagonista, ki je obenem negativec, je dvignil na nikoli prej videno raven in preizkušal meje televizijske pokrajine," eno uspešnejših serij mreže povzema direktor Showtima Matthew Blank. "Tlakoval je pot za naslednjo generacijo nagrajevanih serij, in njegov vpliv bo opazen še leta."

Življenje brez "temnega sopotnika"
Michael C. Hall
je še pred uradno razglasitvijo v intervjuju za Entertainment Weekly pokomentiral svoj naslednji korak: "Dvomim, da se bom takoj vrgel v kaj novega, ampak po drugi strani se pa na televiziji dogajajo tako vznemirljive reči, da bi bilo neumno kaj takega popolnoma izključiti. Veselim se ugotavljanja, kakšno je življenje brez Dexterja."

Showtime bo sicer Dexterja nadomestil z novo izvirno serijo, Ray Donovan. V njej bo Liev Schreiber igral "fixerja" - osebo s poznanstvi in brez pretiranega obzira za zakon, ki bogatašem Los Angelesa priskrbi katero koli nezakonito stvar ali substanco si pač zaželijo.