Tale fotografija bi morala luč dneva videti šele z januarsko številko revije Empire, a se je po zaslugi 'zaupnih virov' prezgodaj pojavila na spletu. Foto:
Tale fotografija bi morala luč dneva videti šele z januarsko številko revije Empire, a se je po zaslugi 'zaupnih virov' prezgodaj pojavila na spletu. Foto:
Jack Nicholson kot Joker
Jack Nicholson je pred kratkim priznal, da je na vlogo, ki mu je prinesla ogromno pohval, še vedno zelo navezan. Se njegov prestol s prihodom Heatha malce maje?

V naslednjem filmu o netopirskem junaku, katerega izid je načrtovan za julij 2008, bo Batmanu štrene spet mešal Joker. Ko je svet obkrožila novica, da bo to (za zblaznelega psihopata kar preveč) postavni in mladi Avstralec, se je Jack Nicholson v več kot enem intervjuju pritožil, da ga nihče niti vprašal ni, ali si kultne vloge morda ne bi želel ponoviti on. Zdaj pa je še Heath priznal, da se boji, da bodo čevlji predhodnika le preveliki, da bi jih zapolnil. (V posnetku spodaj desno si lahko pogledate, s čim se bo moral kosati).

Pomemben je poblaznel smeh
Ledger je o snemanju filma The Dark Knight spregovoril v intervjuju za filmsko revijo Empire; priznal je, da se je za cel mesec zaprl v svojo hotelsko sobo, da bi lažje zlezel v kožo "sociopatskega serijskega morilca", za katerega je sinonim za mnoge še vedno hudičevski Nicholsonov nasmešek. Navdih je Ledger našel v Kubrickovi Peklenski pomaranči, pomagal pa si je menda tudi z "delanjem zapiskov v poseben blokec" in preizkušanjem različnih glasov. Ključnega pomena se mu je namreč zdelo, da najde ravno pravi odtenek norega smeha.

Ubija z nasmeškom
Režiser Christopher Nolan mu je pri oblikovanju lika hladnokrvnega ubijalskega klovna pustil povsem proste roke. "Joker je zanimiv lik, ker ni ničesar, česar ne bi bil sposoben reči ali narediti. Zanj je vse ena sama velika šala."

Nič ne bo s presenečenjem
Za Empire se je Ledger tudi prvič pustil slikati z masko in v oblačilih "Jokerja 2.0" - a ker so slike prezgodaj pricurljale na splet in presenečenje je bilo pokvarjeno. Odet v vijolične hlače in srajco, z zelenimi lasmi in telovnikom ter z iznakaženim in na debelo naličenim obrazom je zvezdnik Casanove in Gore Brokeback resnično videti precej neuravnovešen. Čeprav ga je vloge strah, pa se tudi "veseli, da bo iz lika skušal narediti nekaj novega, drugačnega".

Več telovadbe
Če ne drugega, je njegov Joker telesno v precej boljši kondiciji kot Nicholsonov pred skoraj dvajsetimi leti; tokrat so scenaristi glavna junaka namreč zapletli v več kot eno odkrito soočenje in se tako bolj kot prejšnji filmi približali duhu izvirnega stripa.

Ana Jurc