Ekipa direktorja Mostre Marca Müllerja je pregledala okoli 3.000 prijavljenih filmov. V uradne tekmovalne sekcije se jih je uvrstilo 55. Foto: EPA
Ekipa direktorja Mostre Marca Müllerja je pregledala okoli 3.000 prijavljenih filmov. V uradne tekmovalne sekcije se jih je uvrstilo 55. Foto: EPA
Brad Pitt
Bradu Pittu je sredozemsko okolje že povsem domače. Verjetno ni med tistimi igralci, ki dvomijo, ali bi bilo bolje udeležiti se festivala v Torontu ali v Benetkah. Foto: EPA
65. filmski festival v Benetkah
Če se nekoliko pošalimo: v času Mostre se hierarhija prebivalcev Benetk spremeni. Največ veljajo levi, sledijo jim filmski zvezdniki, domačini pridejo na vrsto šele kot tretji. Foto: EPA

Film Joela in Ethana Coena Burn After Reading (Po branju zažgi) sicer ni uvrščen v tekmovalni program, zato pa bo produkcija, ki danes odpira 65. izvedbo Mostre, menda že po tihem odprla naslednji krog boja za oskarje. Odzivi kritikov na kriminalno komedijo o dveh nepridipravih, ki dobita v roke računalniško kopijo spominov agenta Cie, naj bi menda že nekaj povedale o tem, ali smeta dobitnika štirih oskarjev upati na novo slavje. V filmu nastopajo George Clooney, Brad Pitt in John Malkovich, ki se bodo že prvi dan sprehodili po rdeči preprogi na Lidu.

Seznam dela za žirijo Wima Wendersa
Danes pa se sicer začenja tudi veliki spopad za zlatega beneškega leva za najboljši film. 21 filmov bo poskušalo prepričati žirijo, ki ji predseduje Wim Wenders. Možnosti za osvojitev priznane nagrade imajo tokrat režiserji Darren Aronofsky, Guillermo Arriaga, Pupi Avati, Marco Bechis, Patrick Mario Bernard in Pierre Trividic, Takeši Kitano, Hajao Mijazaki, Amir Naderi, Mamoru Ošii, Ferzan Özpetek, Christian Petzold, Kathryn Bigelow, Pappi Corsicato, Jonathan Demme, Haile Gerima, Aleksey German jr., Semih Kaplanoglu, Barbet Schroeder, Tariq Teguia in Yu Lik Wai.

Slovenski film v Benetkah
Na tokratni Mostri bo tudi priložnost za spoznavanje slovenskega filma. V beneško laguno sta s svojima novima filmoma odpotovala Vinko Möderndorfer in Igor Šterk. Möderndorfer se bo s svojim celovečernim filmom, 'trilerjem-dramo' Pokrajina št. 2, potegoval za nagradi lev prihodnosti in Europa Cinemas Label (zadnja nagrada omogoča distribucijo filma v okoli 1.700 evropskih kinematografih), Šterk pa bo s kratkim filmom Every Breath You Take tekmoval v sekciji Corto Cortissimo. Sekcija, ki je običajno nekoliko 'postavljena na stran', bo letos deležna veliko več pozornosti kot običajno. V njej se namreč kot režiserka prvič predstavlja igralka Natalie Portman. Njen prvenec Eve bo kot povsem prvi film v programu Corto Cortissimo prikazan 1. septembra.

Pozabljeni filmi obdobja razcveta italijanske kinematografije
V središču pozornosti v Benetkah ne bodo le ustvarjalci novih produkcij; festival se namreč letos poklanja nedavno umrlemu egiptovskemu režiserju Jusufu Šahinu, zanimiv pa bo tudi retrospektivni program, ki spet odkriva nekatera pozabljena imena treh desetletij razcveta italijanskega filma. Gre za nadaljevanje retrospektivnega programa Ti fantomi: Ponovno odkritje italijanskega filma (1946–1975), ki ga letos kurirata Tatti Sanguineti in Sergio Toffetti. Sanguinetti in Toffetti sta 'izbrskala' okoli 30 filmov, katerim je bilo v času njihovega nastanka po krivici namenjene bolj malo medijske in kritiške pozornosti, katere pa je danes mogoče prepoznati kot filmske umetnine, ki poleg tega dokumentirajo življenje v Italiji v obdobju od povojne obnove do let 'gospodarskega čudeža', ki pa je privedel do velikih družbenih razlik.

Manjši, a nič manj zvezdniški ameriški filmi
Če bo zgodovinski program v znamenju italijanskega filma, je po besedah direktorja festivala Marca Müllerja v tekmovalnem programu zelo opazna navzočnost ameriškega filma. Tega bi bilo menda lahko v Benetkah še več, če ne bi hollywoodske produkcije za nekaj tednov ohromila stavka scenaristov. Posledica le-te pa je tudi to, da se ameriški film v Benetkah predstavlja pretežno z nizkoproračunskimi in neodvisnimi filmi. "V glavnem tekmovanju je pet ameriških filmov in v večini teh filmov igrajo zvezdniki, tako da je stavka v bistvu povzročila le to, da bodo nekateri filmi večjih studiev premiero doživeli šele decembra ali januarja," pove Müller, ki še poudari, da so 55 filmov v uradnem tekmovanju festivala izbrali med kar okoli 3.000 prijavljenimi.

Festival v Torontu - mala nočna mora Benetk
Za navzočnost velikih zvez ob odprtju festivala je poskrbljeno, kljub temu direktorjeva ekipa ni povsem mirna. Zdi se, da morajo organizatorji vsako leto vložiti več truda, da na Lido privabijo filmske 'težkokategornike'. Tako v tem trenutku še vedno ni znano, ali bosta v Benetke prišli Charlize Theron (Theronova skupaj s Kim Basinger nastopa v filmu The Burning Plain v Mehiki rojenega režiserja Guillerma Arriaga) in Anne Hathaway (v filmu Rachel Getting Married režiserja Jonathana Demmeja igra ob Debri Winger). Menda naj bi bil ameriškim zvezdnikom preprosto ljubši festival v Torontu, ki morda res nima takšne tradicije kot Mostra, ki pa je zagotovo bolj 'prikladen' za obisk in zanimivejši tudi za ameriške kritike in občinstvo. Pa še kmalu se začne; četrtega septembra namreč. Beneški festival tedaj še ne bo pri koncu, kajti slovesna podelitev nagrad bo na sporedu 6. septembra.