Politično angažirani govor Meryl Streep je bil eden od najodmevnejših trenutkov sicer precej neizrazite podelitve zlatih globusov. Foto: Reuters
Politično angažirani govor Meryl Streep je bil eden od najodmevnejših trenutkov sicer precej neizrazite podelitve zlatih globusov. Foto: Reuters
Novoizvoljenemu predsedniku je Merly Streep, čeprav ga ni omenila z imenom, očitno prišla do živega. (Klik za povečavo). Foto: Twitter
Robert de Niro
Robert de Niro: "Enakega mnenja sem o zgagah in nasilnežih. Dovolj je dovolj." Foto: Reuters

V zahvalnem govoru za nagrado Cecila B. DeMilla se je Streepova spomnila, kako šokirana je bila, ko je Trump na eni od svojih tiskovnih konferenc v predvolilnem boju s kriljenjem karikirano oponašal invalidnega novinarja Serga F. Kovaleskega.

"Ko se veselje do poniževanja zgleduje po nekom, ki je zelo vpliven in na očeh javnosti, taka mentaliteta pricurlja do vsakega posameznika," je izjavila ena najbolj spoštovanih igralk svoje generacije.

Trump se je najprej odzval v telefonski izjavi za New York Times, v kateri se je Meryl posmehnil kot "Hillaryjini oboževalki" in poudaril, da novinarja ni oponašal. "Ljudje kar naprej govorijo, da sem se skušal rogati novinarjevi invalidnosti – kot da bi Merly Streep in podobni lahko brali moje misli – pa tega sploh nisem počel."

Svoje stališče je novoizvoljeni predsednik podčrtal še v seriji tvitov, v katerih se je med drugim pritožil, da ga "napada ena najbolj precenjenih igralk v Hollywoodu, čeprav ga sploh ne pozna". "Še stotič, novinarju sem samo nakazal kačeplazenje, ko je popolnoma spremenil 16 let staro zgodbo, da sem bil jaz videti slabše."

Predsednik vsemu mogočemu rad očita "precenjenost"
Trumpov odziv seveda ni bil neko silno presenečenje, vključno z njegovo izbiro besed: komičarka Dana Schwartz je že več ur prej tvitnila, da "komaj čaka, da bo Donald Trump začel tvitati o tem, kako precenjena je Meryl Streep".

Predsednikova jeza je bila iztočnica za vznik trenda #ThingsTrumpThinksAreOverrated (Stvari, ki se Trumpu zdijo precenjene), s katerim so ljudje naštevali teme, ki jih je v preteklosti že kdaj dajal v nič. "Biti vojni junak", je predlagal nekdo. "Zakoni proti nepotizmu," je bila prav tako očitna domislica. Na seznamu so se znašli še "muzikal Hamilton", "ameriške obveščevalne službe" in tako dalje.

Clooney in De Niro sta izbrala stran
Na stran kolegice je stopila že vrsta igralskih avtoritet Hollywooda, med njimi tudi George Clooney. Na predstavitvi novega Netflixovega dokumentarca White Helmets, ki spremlja prizadevanja humanitarnih delavcev v Siriji, je pripomnil: "Ali ne bi mogel biti zaposlen z vodenjem države? Nisem volil zanj, ne podpiram ga in mislim, da je bila odločitev zanj napačna."

"Na tej točki moramo držati pesti, da ne bo vsega uničil. Vsi moramo upati, da se bo solidno odrezal, kajti če ZDA spodleti, se bodo dogajale res grozne reči. Zato morate vsi navijati zanj."

Pismo podpore je Streepovi poslal tudi Robert de Niro. "Kar si rekla, je bilo super. Treba je bilo povedati, in ti si to povedala čudovito. Ogromno spoštovanja imam do tega, kar si naredila v trenutku, ko se je svet poklanjal tvojim dosežkom. Enakega mnenja sem o zgagah in nasilnežih. Dovolj je dovolj."

Je Hollywood povzročil več škode kot koristi?
Seveda pa obstaja tudi druga plat medalje. Meghan McCain, hčerka republikanskega senatorja Johna McCaina, je svoj dvom o hollywoodskem pristopu k opoziciji ubesedila takole: "Točno zaradi stvari, kakršna je govor Meryl Streep, je Trump zmagal. Če ljudje v Hollywoodu ne bodo začeli dojemati, kako in zakaj, mu bodo pomagali še do enega mandata."