Veliki Lebowski v letu izida v kinodvoranah ni zaslužil veliko, je pa sčasoma prerastel v mit (velja celo za
Veliki Lebowski v letu izida v kinodvoranah ni zaslužil veliko, je pa sčasoma prerastel v mit (velja celo za "prvi kultni film dobe interneta"). Revija Entertainment Weekly ga je uvrstila med najduhovitejše filme zadnjih 25 let. Foto: Reuters
"Nihče se ne za****va s Jesusom," kot najbrž ve tudi ta kegljačica. Foto: Reuters
Connor Linnerooth je na Lebowski Festu pravznoval 20. rojstni dan. Oblekel se je v nihilističnega tipa, ki Frajerja preganja v nočni mori. Foto: Reuters

V gledališču Wiltern v Los Angelesu so se v petek za dva dni zbrali oboževalci kriminalne komedije The Big Lebowski iz leta 1998. Največja atrakcija je bil seveda petkov koncert Jeffa Bridgesa in njegovega benda, v soboto pa se je dogajanje sklenilo z bovlingom v kostumih. "Ljudje, ki hodijo na te zadeve, so fantastični," je za agencijo AP komentiral Steve Lewis, "veteran" shodov, ki jih organizirajo po vsej državi. "Cela skupnost smo." Sam si je denimo omislil vojaške ploščice, ki jih okrog vratu nosi lik Johna Goodmana, s prijatelji pa po eBayu nenehno brskajo za grdimi pletenimi jopami, kakršna v filmu visi z Jeffa Bridgesa. Sicer pravi, da je film videl že več kot stokrat.

Brez tematske pijače ne gre
Gledališče Wiltern so na čast slavnostnega shoda okrasili z napihljivimi keglji, za točilnim pultom se je seveda točilo koktajl White Russian, narejen "z Ralphovo smetano". (V prvem prizoru filma namreč vidimo Duda, kako v lokalni trgovini - pri Ralphu - napiše ček za 69 centov, da lahko kupi eno izmed sestavin za svoj najljubši koktajl.)

V avli avditorija so pred petkovim koncertom podpise delili tudi nekateri drugi sodelavci pri filmu, med njimi Luis Colina. Colina je kot montažer z bratoma Coen sodeloval pri filmu The Hudsucker Proxy (1994) in sklenila sta, da mu bosta napisala vlogico v svojem naslednjem filmu. Tako se pojavi kot jezni lastnik corvette, ki grozi, da bo Dudu "ubil" avtomobil.

Bridges je s svojim bendom igral pičlih 30 minut, večinoma pesmi iz filma Crazy Heart, ki mu je leta 2009 prinesel igralskega oskarja. Pesmi iz Velikega Lebowskega je sicer že predtem izvajal Kyle Gass (ki z Jackom Blackom sicer tvori duo Tenacious D.).

Večina oboževalcev pa na shode prihaja predvsem zaradi filma, ki ga znajo že bolj ali manj na pamet. Vrhunec prvega večera je bila tako projekcija, med katero so najbolj znane replike kričali v platno, na drugih mestih pa ploskali.

In zakaj ima prav Lebowski tako zveste častilce? "Kar vidimo tukaj," je komentiral Mike Sullivan, še en redni gost festivala, "je družbica zakajenih hipijev, ki se imajo fino."