Depardieu se je v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše Francoze odrekel francoskemu državljanstvu in od predsednika Putina sprejel
Depardieu se je v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše Francoze odrekel francoskemu državljanstvu in od predsednika Putina sprejel "osebni dar" - ruski potni list. Foto: AP

Francoski igralec - in v zadnjih letih najslavnejši "uvoženi" ruski državljan - Gérard Depardieu bo po poročanju revije The Hollywood Reporter sovjetskega diktatorja igral v novi filmski adaptaciji romana Le Divan de Staline (2013) pisatelja Jeana-Daniela Baltassata. Film, ki ga bo režirala Fanny Ardant (Francozinjo sicer bolj poznamo kot igralko), je postavljen v petdeseta leta prejšnjega stoletja, protagonist pa ni Stalin, pač pa umetnik, ki dobi naročilo, naj državniku postavi spomenik.

Film bo nastal pod okriljem francosko-portugalske produkcijske hiše Leopardo Films, rekvizite in kostume pa bo prispeval legendarni ruski studio Mosfilm.

Odkar je Depardieu leta 2013 postal ruski državljan (predvsem zato, da bi se izognil francoskemu davku na premoženje), se je lotil še enega filmskega projekta, ki tematizira zgodovinsko poglavje Sovjetske zveze. Rad bi namreč posnel "zgodovinsko verodostojen" film o francoskih pilotih, ki so med drugo svetovno vojno leteli s svojimi ruskimi kolegi.

Francoz je še oktobra na neki tiskovni konferenci omalovaževal ZDA ter podčrtal svojo pripadnost Rusiji. "Borili so se eden z drugim, pobili staroselce, nato vzdrževali suženjstvo in seveda je tu še državljanska vojna. Kasneje so bili prvi, ki so uporabili atomsko bombo ... ne, raje sem Rus."