Foto: Reuters
Foto: Reuters

Številni mediji poročajo, da je policija pridržala 75-letnega igralca Gérarda Depardieuja, da bi ga zaslišala zaradi obtožb o dveh ločenih spolnih napadih med snemanjem filmov. BFMTV in Le Parisien sta navedla, da je pridržanje povezano z obtožbami spolnega napada, izmed katerih je bila ena vložena februarja letos. Dve ženski namreč Depardieuja obtožujeta, da ju je otipaval med snemanjem filma – ena ga obtožuje za dejanje leta 2014 in druga leta 2021.

Po poročanju Guardiana je francoska policija potrdila, da je zaslišanje povezano s tema primeroma. Depardieu je prek svojih odvetnikov zanikal vse obtožbe.

Sorodna novica Še ena ženska Gérarda Depardieuja obtožila spolnega napada

Februarja že druga obtožba spolnega napada letos za Depardieuja
Tožbo proti Depardieuju je zaradi domnevnega spolnega napada med snemanjem filma leta 2021 vložila 53-letna scenografka, ki je za spletni časopis Mediapart povedala, da ji je Depardieu 10. septembra 2021 najprej namenil več vulgarnih opazk, nato pa jo je "brutalno zgrabil" in jo "otipaval čez pas in trebuh do prsi". Incident na snemanju filma Les volets verts v Parizu je prekinil njegov telesni stražar.

Druga ženska, ki je bila v času domnevnega napada stara 24 let, je prav tako letos vložila prijavo policiji, v kateri je trdila, da jo je Depardieu pri snemanju filma Le Magician et le Siamois leta 2014, ko je delala kot asistentka, zgrabil za telo ter ji izrekal nespodobne in neprimerne pripombe. Za regionalni časopis Le Courrier de l'Ouest je povedala, da jo je "zgrabil po vsem telesu".

Depardieu je bil že leta 2021 obtožen posilstva, a čeprav pravnomočno še ni bil obsojen, so se številne javne osebnosti od njega v zadnjem času distancirale, nekatere pa so mu tudi stopile v bran.

Sorodna novica Več kot 50 francoskih zvezdnikov podpisalo pismo podpore Gérardu Depardieuju, ki da je "žrtev linča"

Več kot 50 francoskih znanih obrazov je obsodilo "linč" igralske legende
V zadnjem letu se je Depardieu znašel v središču pozornosti zaradi novih očitkov o nadlegovanju, otipavanju ali spolnem napadu na več kot deset žensk in zaradi tega, ker so se mu številni postavili v bran, med drugim celo francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je Depardieuja označil za tarčo “lova na čarovnice”.

Javno pismo v bran Depardieuju so med drugim podpisale britanska igralka Charlotte Rampling, pevka in nekdanja francoska prva dama Carla Bruni ter Depardieujeva nekdanja partnerica, Carole Bouquet. "Gérard Depardieu je najbrž največji med vsem igralci," piše v pismu, ki ga je objavil časopis Le Figaro. Med podpisniki so tudi igralci Pierre Richard, Victoria Abril in Nathalie Baye ter režiserja Bertrand Blier in Francis Veber.

Sorodna novica Umrla je Emmanuelle Debever, prva igralka, ki je Gérarda Depardieuja obtožila spolnega nasilja

Depardieu je postal katalizator za razkol v francoski družbi
Leta 2021 ga je igralka Charlotte Arnould na policiji prijavila zaradi posilstva: razkrila je, da naj bi jo igralec v svojem pariškem stanovanju posilil leta 2018, ko je bila stara 22 let. Depardieu se je branil, da so obtožbe "neutemeljene" in poskušal doseči, da bi sodišče obtožnico zavrnilo – a brez uspeha. Sodnik je presodil, da "obstajajo resni in potrjeni dokazi, ki so zadosten razlog, da Gérard Depardieu ostane obtožen".

Tudi francoski spletni portal Mediapart je leta 2022 v reportaži zbral pričanja več kot 12 žensk, ki so Depardieuja obtožile spolno neprimernega obnašanja. Depardieu je takrat odločno zanikal kakršno koli kršitev. V odprtem pismu, ki ga je napisal oktobra lani, je zatrdil, da "nikoli, ampak res nikoli ni zlorabil nobene ženske“.