Če ste si vedno želeli biti na jumbo plakatu, pa vas niso hoteli, je to vaša priložnost. Foto:
Če ste si vedno želeli biti na jumbo plakatu, pa vas niso hoteli, je to vaša priložnost. Foto:
Potsdamer Platz dnevno prečka 70.000 ljudi.
Terry Gilliam se je malo postaral, a smisla za humor ni izgubil.

Terry Gilliam, nekdaj član komičnega kolektiva The Monthy Python Flying Circus, je izdelal osnutke za brezglave figure, ki te dni stojijo na Potsdamer Platzu v nemški prestolnici. Obglavljene kovinske postave imajo v vratove vstavljene zaslone, na katerih lahko ljudje opazujejo podobe trga skozi zgodovino. Mimoidoče med opazovanjem posname v figure umeščena kamera, njihove podobe pa so nato projicirane na steno, kjer se skupaj s starimi portreti zlivajo v eno samo podobo. Zaslon je postavljen na mestu, kjer je nekoč stal berlinski zid.

Tako tudi gledalci oziroma njihove podobe postanejo del umetnine. „S to postavitvijo ljudje Potsdamer Platzu vračajo njegovo zgodovino in se zapletejo v zelo intimen, obenem pa povsen javen dialog s preteklostjo, ki diha iz vsake pore Berlina,“ svoj projekt razlaga Gilliam.

Razstava bo do 8. junija in je nastala v sklopu projekta Transition, ki ga pripravlja družba HVB-Immobilien AG. Gilliamova instalacija na številki 10 je na ogled vsak dan že od svita in v jutranjih urah.

Večno spogledovanje z bizarnim
Gilliam, ki jo po letih absurdnega humorja s pythonovci blestel tudi v filmih 12 opic in Brata Grimm, za letos napoveduje tudi nemško premiero filma Tideland, filmsko adaptacijo kultnega romana Mitcha Culluma, ki so ga lani predvajali tudi na filmskem festivalu v Torontu. Glavna junakinja Jeliza-Rose se v Tidelandu po materini smrti iz mesta preseli na podeželje, kjer se pogovarja več ali manj samo s svojo brezglavo barbiko in sosedo, ki si nikoli ne sname čebelarske mreže z glave.