Foto: EFA/Eric Guillemain
Foto: EFA/Eric Guillemain

Častna vloga predsednice Evropske filmske akademije (EFA) ima močno simbolično moč in uteleša tisto, kar želi ta ustanova zastopati. Juliette Binoche, sicer dolgoletna aktivna članica akademije, je potrdila, da je pripravljena prevzeti to vlogo, so sporočili z EFE-ja, ki ima sedež v Berlinu.

Služiti evropski kinematografiji
"Z velikim veseljem sporočam, da so člani podprli predlog upravnega odbora za potrditev Juliette Binoche za predsednico Evropske filmske akademije," je dejal filmski producent in predsednik odbora akademije Mike Downey. Po njegovih besedah nova predsednica "sledi stopinjam režiserke Agnieszke Holland, ki je prevzela vodenje od Wima Wendersa, ki je stopil na posvečeno pot velikana kinematografije Ingmarja Bergmana. Imeti umetnico takšnega kova, kot je Juliette, ki sledi tem najuglednejšim umetnikom, je nadaljevanje 35-letne tradicije, ki se je začela leta 1989. V privilegij in veselje bo služiti evropski kinematografiji skupaj z njo," je sklenil Downey.

V marcu je odbor akademije svojim članom predlagal Juliette Binoche za novo predsednico akademije. Konec aprila so predlog uradno potrdili tudi člani EFE-ja. Prvi predsednik akademije je bil Bergman, ki ga je leta 1989 prvotno izbralo 40 ustanovnih članov Akademije. Wenders ga je nasledil leta 1996 in je na tej funkciji ostal do leta 2020, sledila mu je torej Agnieszka Holland kot prva predsednica EFE-ja.

Agnieszka Holland je akademiji predsedovala od leta 2020 do prvih mesecev tega leta. Foto: EPA
Agnieszka Holland je akademiji predsedovala od leta 2020 do prvih mesecev tega leta. Foto: EPA

"Ne bi si mogla želeti boljše naslednice"
75-letna režiserka je svojo odločitev pojasnila z besedami, da ni "nekdo, ki zlahka odneha, vendar najprej sem režiserka. In v naslednjih letih se želim posvetiti predvsem temu. (...) Čas je, da se umaknem. Ob vedenju, da je Juliette Binoche pripravljena prevzeti taktirko, sem še bolj prepričana, da prihaja odločitev v pravem trenutku. Ne bi si mogla želeti boljše naslednice, nekoga, ki s svojo celotno kariero na tako močni in prepričljivi ravni predstavlja evropsko kinematografijo", je bilo mogoče prebrati v Hollywood Reporterju.

EFA si prizadeva podpreti in povezati svojih 4600 članov ter slavi in promovira njihovo delo. Njen cilj je deliti znanje in izobraževati občinstvo vseh starosti o evropski kinematografiji. Ker se akademija pozicionira kot vodilna organizacija na svojem področju in omogoča ključne razprave v filmski industriji, si prizadeva združiti vse, ki obožujejo evropsko kinematografijo. Ta prizadevanja vsako leto dosežejo vrhunec v mesecu evropskega filma in s podelitvijo evropskih filmskih nagrad, z vključitvijo evropske filmske dediščine v svoj portfelj in s širitvijo svojo osredotočenost na mlado občinstvo prek Evropskega filmskega kluba, še piše v sporočilu za javnost.

Juliette Binoche je zaslovela leta 1988 z vlogo v filmu Neznosna lahkost bivanja. Foto: EPA
Juliette Binoche je zaslovela leta 1988 z vlogo v filmu Neznosna lahkost bivanja. Foto: EPA

Igralka, umetnica in plesalka Juliette Binoche se je rodila leta 1964 v Parizu. Za svoje delo je prejela številne nagrade, vključno z najprestižnejšimi, kot so oskar, bafta, evropska filmska nagrada in zlati globus. Slavila pa je tudi na vseh treh najpomembnejših evropskih filmskih festivalih.

Njena igralska kariera se razteza od vloge v filmski priredbi romana Milana Kundere Neznosna lahkost bivanja v režiji Philipa Kaufmana, s katero ji je uspel mednarodni preboj, prek tekmovalca Berlinala Camille Claudel 1915 režiserja Bruna Dumonta do novejših filmov Visoka družba in Obe strani rezila režiserke Claire Denis, Dvojna življenja Olivierja Assayasa ter Okusi strasti, ki ga je podpisal Tran Anh Hung.

Oskarja ji je leta 1997 prinesla vloga Hane v Angleškem pacientu Anthonyja Minghelle. V Cannesu je kot najboljša igralka slavila leta 2010 z vlogo v filmu Abbasa Kiarostamija, naslovljenem Overjena kopija.