Direktor SFC-ja Jožko Rutar meni, da je slovenska filmska produkcija, glede na dane slabe finančne razmere, plodna. Foto: BoBo
Direktor SFC-ja Jožko Rutar meni, da je slovenska filmska produkcija, glede na dane slabe finančne razmere, plodna. Foto: BoBo
Sonja Prosenc
Sonja Prosenc, ki je predlani navdušila s svojim celovečernim prvencem, komorno dramo Drevo, ustvarja Zgodovino ljubezni. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Animirana serija Koyaa Kolje Sakside bo dobila dva nova dela. Foto: Animateka
Slovenski film danes in jutri

Rutar ves čas opozarja, da je denarja za slovensko filmsko produkcijo premalo. V letu 2011 so bila SFC-ju z odločbo namenjena programska sredstva, ki jih nato prek razpisov nameni za podporo kinematografiji, v znesku 6,5 milijona evrov. Po rebalansu so znašala dobrih pet milijonov evrov. V letu 2015 so ta sredstva znašala le še slaba 3,2 milijona evrov, za letos jih je 3,08 milijona evrov.

SFC letno izvaja več kot deset razpisov. Trenutno je v fazi zaključevanja zadnji razpis za realizacijo celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov.

Kateri filmi grejo v produkcijo še letos?
Za začetek realizacije v letu 2016 so predvideni celovečerec Greva v partizane v režiji Metoda Pevca, umetniška drama v režiji Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni, socialno-tranzicijska drama Družinica v režiji Jana Cvitkoviča, omnibus v treh zgodbah režiserja Miroslava Mandića Igram, sem ter mladinski film Košarkar naj bo! po knjižni predlogi Primoža Suhadolčana v režiji Borisa Petkoviča.

SFC vsako leto omogoča tudi snemanje prvencev mladih avtorjev. Z letošnjim letom bosta svoj prvi celovečerni film začela ustvarjati Matjaž Ivanišin, ki bo po literarni predlogi Zdravka Duše snemal film Zadušnica, ter Urša Menart, ki bo snemala film Ne bom več luzerka. Svoj prvi dokumentarni film Viktorija pa bo začela snemati Nina Blažin.

V letu 2016 bo s podporo SFC-ja začelo nastajati tudi deset kratkih filmov. Po Rutarjevih besedah v zadnjih letih krepijo podporo razvoju animiranemu filmu. Tudi zato so se v letošnjem naboru kratkih filmov znašli štirje animirani - dva dela serije Koyaa Kolje Sakside, tretji del risanke o Mačku Muriju Borisa Dolenca in Jerneja Žmitka ter Spacapufi v režiji Jake Ivanca.

Po Rutarjevih informacijah med drugim trenutno svoj prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov snema Gregor Božič, maja bo začel nov film Slovenija, Avstrija in jutri ves svet snemati Marko Naberšnik, jeseni pa bo svoj film po romanu Izbrisana začel snemati Miha Mazzini.

Na FSF-ju bo letos živahno
Produkcija celovečernih in kratkih ter animiranih filmov poteka, nabor je po besedah Rutarja velik, zato direktor SFC-ja napoveduje tudi močan filmski program na letošnjem Festivalu slovenskega filma. Ta bo predvidoma potekal med 13. in 18. septembrom. Svet SFC-ja je za direktorja letošnje izdaje potrdil Igorja Prassla.

Obisk kina je lani - narastel
Statistike, ki jih vodijo na centru, kažejo, da je lani slovenske kinematografe obiskalo 2,1 milijona obiskovalcev, kar je več kot v letu 2014. Med prvimi desetimi najbolj gledanimi filmi v Sloveniji pa so ameriške produkcije, kar Rutarja žalosti.

Zelo dobro je bilo glede tega leto 2013, ko so se na lestvici desetih najbolj gledanih filmov v Sloveniji znašli trije slovenski - Gremo mi po svoje 2 v režiji Mihe Hočevarja, Razredni sovražnik Roka Bička in Čefurji raus! Gorana Vojnovića. Na SFC-ju nameravajo v prihodnosti združiti moči s producenti in izboljšati promocijo slovenskih del.

Je pa Rutar pohvalil delo Art kino mreže, saj se je lani za 15 odstotkov zvišal delež projekcij slovenskih in evropskih filmov v slovenskih kinematografih v primerjavi z letom 2014.

V letu 2016 na SFC-ju pripravljajo tudi dneve slovenskega filma, s katerimi bodo zaznamovali 25-letnico Republike Slovenije. Dnevi bodo potekali v sodelovanju s slovenskimi veleposlaništvi v tujini, prvo gostovanje slovenskega filma ob obletnici samostojnosti bo že aprila v Bratislavi.

Slovenski film danes in jutri