Satirični film Borat: of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, v katerem igra Cohen čudaškega kazahstanskega novinarja, ki se odpravi na potovanje po ZDA, je po premieri leta 2006 sicer tako zelo razjezil kazahstanski vrh, da je bil film v tej državi prepovedan. Foto: EPA
Satirični film Borat: of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, v katerem igra Cohen čudaškega kazahstanskega novinarja, ki se odpravi na potovanje po ZDA, je po premieri leta 2006 sicer tako zelo razjezil kazahstanski vrh, da je bil film v tej državi prepovedan. Foto: EPA

Združenje je že kmalu po oktobrski objavi na pretočni platformi Amazon Prime Video javno obtožilo film Borat: Naknadni film komika Sache Barona Cohena, da je kazahstansko skupnost podvrgel "poniževanju na podlagi narodnosti". Zdaj pa organizacija poziva odgovorne pri organizacijah, kot sta Ameriška akademija filmskih umetnosti in Ceh ameriških filmskih režiserjev, naj izključijo film iz svojih tekem za nagrade, poroča Variety.

Sorodna novica Borat: Naknadni film

Pismo sta podpisala tudi hollywoodska filmska akademija in Svet za ameriško-islamske odnose, skupaj pa obtožujejo film, da spodbuja "beljenje, etnične stereotipe, rasizem in ksenofobijo."

"Kazahstanska skupnost po vsem svetu je premalo zastopana in že sama po sebi ranljiva," piše v pismu. "Naš narod si še vedno ni opomogel od zatiralne kolonialne preteklosti, zato nimamo večje zastopanosti v medijih. Sacha Baron Cohen to dejstvo razume in izkorišča Kazahstan tako, da ugrablja našo etnično identiteto, nas beli, nas predstavlja kot Vzhodne Evropejce in spodbuja nadlegovanje Kazahstancev po vsem svetu. Naši ljudje poročajo o neštetih primerih spolnega in fizičnega nadlegovanja ter ustrahovanja zaradi franšize Borat," so še zapisali.

Napisali so tudi, da "Cohen trdi, da so njegova glavna tarča Trump in rasistični Američani." V združenju menijo: "Če bi bilo tako, bi ustvaril lažno državo, kot je to storil v filmu Diktator. On pa se je odločil za odkrito ustrahovanje, poniževanje in razčlovečenje dejanskega naroda. "

Sorodna novica Krilatica osovraženega Borata zdaj mami v Kazahstan

Prvi film o Boratu je bil kritiška in finančna uspešnica: v svetovnem merilu je zaslužil 262 milijonov dolarjev, Cohenu prinesel zlati globus in oskarjevsko nominacijo za najboljši scenarij. Tudi nadaljevanje velja za mogočega oskarjevega kandidata za najboljši scenarij. Zelo mogoče je tudi, da bi bil film nominiran v kategoriji za najboljši film in najboljšega igralca (Baron Cohen). Večina oskarjevskih strokovnjakov pa se po pisanju portala IndieWire strinja, da je nastop bolgarske igralke Marije Bakalove najboljša stava za nagrado za oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo.

Odzval se je avtor filma: "To je komedija"
Baron Cohen se je prejšnji mesec odzval na kazahstanski odziv na Borata v intervjuju za The New York Times. "To je komedija in Kazahstan v filmu nima nič skupnega s pravo državo," je dejal komik. "Za Kazahstan sem se odločil, ker je bil to kraj, o katerem skoraj nihče v ZDA ni vedel ničesar, to pa nam je omogočilo ustvariti divji, komični, lažni svet. Pravi Kazahstan je čudovita država s sodobno, ponosno družbo – nasprotno od različice iz Borata."