Legenda Robina Hooda je doživela številne filmske različice. Reynoldsova je leta 1991 prekinila tradicijo pajkic in zelene čepice, kot redne Robinove oprave (dve leti pozneje se je parodija Mela Brooksa še enkrat zatekla k ustaljeni podobi) in srednjeveški odpadnik je še enkrat postal junak in zgled številnih navdušencev. Foto: Warner Bros.
Legenda Robina Hooda je doživela številne filmske različice. Reynoldsova je leta 1991 prekinila tradicijo pajkic in zelene čepice, kot redne Robinove oprave (dve leti pozneje se je parodija Mela Brooksa še enkrat zatekla k ustaljeni podobi) in srednjeveški odpadnik je še enkrat postal junak in zgled številnih navdušencev. Foto: Warner Bros.
Kevin Costner
Igralec Kevin Costner, ki je bil v zgodnjih 90. letih eden najbolj priljubljenih ameriških filmskih igralcev, je konec leta 2010 obiskal tudi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robin Hood
Zadnji poskus prenosa legende o Robinu Hoodu na platno je pred dvema letoma uresničil Ridley Scott, ki je glavno vlogo zaupal zvezdi svojega Gladiatorja Russellu Crowu, vendar kritikov ni navdušil. Foto: Kolosej

Film, ob katerem so leta 1991 dekleta vzdihovala ob pogumu Robina Hooda, fantje pa občudovali njegove lokostrelske spretnosti, je bil tisto leto velika uspešnica in je le v otvoritvenih dneh predvajanja prinesel 25 milijonov dolarjev. Vendar igralec, ki je v 90. letih navduševal še v filmih, kot so Pleše z volkovi, Popoln svet in JFK, pogreša dobiček, ki ga je film prinesel od leta 2010, poroča BBC.
57-letni Costner v tožbi navaja, da je produkcijska hiša Morgan Creek zatajila plačila zadnjih dveh let. V tožbi, ki jo je na sodišče oddal ta teden, trdi, da je film Robin Hood: Princ tatov prislužil več kot 390 milijonov dolarjev po svetu, še na 'desetine milijonov več' pa z DVD-ji in predvajanji na malih zaslonih.
Igralec producente med drugim obtožuje kršitve pogodbe, prevare in nepravičnega poslovanja, njegova odvetniška ekipa pa vztraja, da so mu ob sprejetju vloge Robina Hooda obljubili delež od celotnega dobička filma. Ko je nastopil trenutek za plačilo, pa so začeli zavlačevati in prikrivati številke. Kevin Costner še vztraja, da je družba prikrivala dobiček od prodaje DVD-jev za 90 odstotkov in leta 2006 kršila dogovor s prenosom distribucijskih pravic na mednarodno podružnico brez njegove vednosti.
Producenti: "Svoje obveznosti smo izpolnjevali"
Po navedbah Hollywood Reporterja vodstva družbe Morgan Creek tožba ne skrbi, direktor James Robinson pa je primer označil za nepomembnega. "Kako to, da je gospoda Costnerja po 22 letih zmotilo naše poslovanje," se sprašuje in dodaja, da so mu izplačali več kot 40 milijonov dolarjev. "Menim, da smo bili do njega zelo dobri. Sprašujem se, koliko več je zaslužil z drugimi filmi, v katerih je sodeloval. Zelo odkriti smo z njim," še zatrjuje.
Film, v katerem je Robin Hood opustil zelene 'pajkice'
Kevin Costner, ki je predlani obiskal Slovenijo, je v svoji karieri osvojil dva oskarja - obakrat za dramo Pleše z volkovi, in sicer za najboljši film in režijo - prav toliko zlatih globusov, trikrat pa je bil nominiran za bafto. Robin Hood, ki ga je posnel Kevin Reynolds, je prejel le eno nominacijo za najbolj cenjeno ameriško filmsko nagrado, in sicer za glasbo, kjer je imel prste vmes tudi Bryan Adams. Še ena filmska priredba priljubljene srednjeveške legende o mojstrskem lokostrelcu, ki je kradel bogatim, da bi dajal revnim, je tega odela v bolj avtentične zgodovinske kostume, kot so jih bili gledalci vajeni iz starejših filmskih različic. Ob Costnerju so v filmu igrali še Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio kot Marian, Christian Slater kot Robinov brat, Alan Rickman pa je bil nottinghamski šerif.

Kevina Costnerja pa smo v zadnjem času lahko videli v tridelni seriji Hatfields and McCoys, ki je postavljala rekorde gledanosti na History Channel.