Sedežev letnega kina na Manziolijevem trgu je na veselje organizatorjev vsakič zmanjkalo, obiskovalce pa niso odvrnile niti pozne ure projekcij. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac
Sedežev letnega kina na Manziolijevem trgu je na veselje organizatorjev vsakič zmanjkalo, obiskovalce pa niso odvrnile niti pozne ure projekcij. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac
Kino Otok, Izola
Izolo sta ob tej priložnosti obiskala tudi režiser srbskega filma Tilva Roš Nikola Ležaić in glavni igralec Marko Todorovič, ki ju je film, ki so mu lani podelili srce Sarajeva, popeljal že po različnih festivalih. Foto: MMC RTV SLO
Kino Otok, Izola
Po različnih prizoriščih v Izoli (obenem pa tudi v ljubljanskem Kinodvoru) si je bilo mogoče ogledati več kot 40 filmov, osrednji program pa so spremljali tudi razni pogovori in večerno druženje. Foto: Kino Otok / Dino Škorja Jugovac
Kaj vse smo lahko videli na Kinu Otok?

Zakaj bi čakali na konec poletja, če je mogoče pohiteti in filmski in se s filmi počasi zazibati v najbolj vroče mesece. V Izoli se je odvil še en filmski festival Kino Otok, v petih dneh pa so na več izolskih prizoriščih predvajali več kot 40 filmov.

"Zelo smo zadovoljni s potekom festivala in zdi se nam, da je bil uspešen. Vesela sem, da smo imeli v izolskem letnem kinu Manzioli vsak večer polno dvorano ne glede na pozne ure predvajanj, uvedli pa smo tudi program za otroke, ki se je izkazal za zelo uspešnega. Gostje so se imeli zelo lepo, vse skupaj pa je bila izredno pozitivna izkušnja," je po sklepu dejala vodja festivala Lorena Pavlič.

Več o dogajanju na Kinu Otok si oglejte tudi v nocojšnjem Osmem dnevu, ki bo na sporedu ob 20.30 na TVS 1.

Kot pravi, so bili filmi dobro obiskani, vzdušje pa veliko bolj sproščeno. Letos gledalci namreč niso izbirali zmagovalnega filma, namesto neosebnih ocen pa so raje zapisovali misli o ogledanem filmu.
Namesto ocenjevanja se lahko posveti drugim stvarem
Lani je Kino otok obiskalo 7.000 ljudi, letos pričakujejo, da se je število gotovo povečalo, saj je bil obisk vseh projekcij zares velik. "Vsi gostje so z velikim veseljem prišli v Izolo, predvsem pa so vsi pohvalili bolj sproščeno vzdušje in netekmovalnost." Z opustitvijo podeljevanja nagrad filmom so po mnenju Pavličeve festivalu dodali novo razsežnost in se posvetili drugim stvarem namesto tekmovalnosti, kar je bilo tudi čutiti. Zato bodo verjetno "netekmovalni program" nadaljevali, ker jim dopušča veliko več manevrskega prostora.
O nastajanju filmov iz prve roke
Prestavitev festivala, ki smo ga bili zadnja leta vajeni v septembrskih dneh, je pravzaprav bil prvotni termin tega dogodka in organizatorji menijo, da je ta tudi najprimernejši. Izolo so ob tej priložnosti obiskali filmski gostje, režiserji, producenti, publicisti, igralci in selektorji festivala z vsega sveta, med njimi velja omeniti obisk italijanskega režiserja Piergiorgia Gayja in francoske igralke Amande Langlet, tukaj je bila ekipa srbskega filma, zmagovalca lanskega Sarajevskega festivala, Tilva Roš, poljski filmar Marcin Wrona, hongkonški filmar Pang Ho Čeung, kubanski filmar Daniel Diaz Torres in drugi.
Čeprav so Izolo preplavili številni ljubitelji filma iz drugih krajev Slovenije, so tistim, ki se niso imeli časa odpraviti 'na morje', pripravili tudi projekcije devetih filmov ljubljanskem Kinodvoru.






















Kaj vse smo lahko videli na Kinu Otok?