Letošnjo sezono odpirajo v sodelovanju s Kulturnim društvom Oton Župančič na ploščadi Kulturnega doma Andrej Budal v Štandrežu, predmestnem naselju Gorice. Drevi bo na ogled celovečerec Orkester Matevža Luzarja, na petkov večer pa Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Oba dogodka se začneta ob 21. uri.

Sorodna novica Orkester

Na poti z razposajenimi člani orkestra
Tako bodo šesto leto zapored ponudili dva večera, ki bosta ob projekcijah prinesla še spremljevalni program. Črno-beli film Orkester bodo z nastopom pospremili člani Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba. Pred petkovo projekcijo Zgodb iz kostanjevih gozdov pa si bo občinstvo lahko ogledalo kratke filme, ki so nastali na Kinoateljejevih delavnicah na osnovnih šolah v Sovodnjah ob Soči, Pevmi in v Biljah.

Režiser in scenarist Matevž Luzar (1981) skozi film spremlja Pihalni orkester Svea iz svojega rodnega Zagorja na poti na glasbeni festival v majhno avstrijsko mesto. Skozi razigrane in včasih že razgrajaške prigode se izrisujejo majhne in velike usode posameznih članov in njihovih družin. Celovečerec, ki je premiero doživel leta 2021, je s Festivala slovenskega filma Portorož (FSF) odnesel vesne za najboljši celovečerni film, scenarij in fotografijo. Orkester, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija, je bil slovenski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film.

Sorodna novica Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Benečija kot protagonist poetičnega filma
Gregor Božič (1984) je v Zgodbah iz kostanjevih gozdov poskušal na filmski trak prenesti duha Benečije, s čimer ta postane protagonist filma skozi atmosfero večinoma zapuščenih vasi in njihovo svojevrstno arhitekturo, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter naravo, ki je neločljivo povezana s tem prostorom. Celovečerec Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je bil premierno prikazan leta 2019, je s FSF-ja odnesel rekordnih 11 vesen, pa tudi nagrado občinstva in nagrado iridium za najboljši prvenec.

Letošnja sezona poletnega kina se bo nadaljevala v Trstu, kjer bo 29. junija na ogled Sanremo Miroslava Mandića, konec junija in na začetku julija pa bodo v Špetru prikazali kratki film Kurent Mihe Reje, digitalno restavrirano različico klasike Ne joči, Peter Franceta Štiglica in film Pozzis, Samarcanda Stefana Giacomuzzija.

Sorodna novica Sanremo, z besedami skop in bogat z vizualnimi podobami

18. julija se bodo projekcije preselile na Trg Evrope v Novi Gorici, kjer bo med 28. julijem in 4. avgustom zaživel še letni kino Silvana Furlana. Konec avgusta bodo potekale še projekcije pod nebom na letnem kinu v Grgarju in Kanalu ob Soči.

Kinoatelje, ki organizira letna kina, deluje v Italiji in Sloveniji kot večnamensko jedro za medkulturne in čezmejne projekte na področju filma in avdiovizualnih medijev, pri čemer združuje prireditveno in izdajateljsko dejavnost, raziskovanje in zbiranje, video- in filmsko produkcijo.