Ivanka Mežan je prvič stopila pred kamero leta 1973 v filmu Cvetje v jeseni, se pravi istega leta kot v Letu mrtve ptice, ki mu bo pripadla otvoritvena projekcija divaškega filmskega poletja. Foto: MMC RTV SLO
Ivanka Mežan je prvič stopila pred kamero leta 1973 v filmu Cvetje v jeseni, se pravi istega leta kot v Letu mrtve ptice, ki mu bo pripadla otvoritvena projekcija divaškega filmskega poletja. Foto: MMC RTV SLO
Muzej slovenskih filmskih igralcev
V sklopu slovesnega odprtja bo od 20.30 dalje pred muzejem potekala prireditev Poklon Ivanki Mežan. Foto: MMC RTV SLO
Poklon Ivanki Mežan v Divači

Osrednje dogajanje bo potekalo ob petkih, ko bodo v letnem kinu predvajali vrsto filmov, ki so navduševali slovensko občinstvo, ob tem pa pripravljajo tudi delavnice za najmlajše. Muzej slovenskih filmskih igralcev upravljata Občina Divača, znotraj nje Razvojni center Divača in Slovenska kinoteka.

Tamkajšnji poletni program je letos del projekta Poletni kino na Krasu, ki so ga v kinoteki oblikovali s Kosovelovim domom v Sežani, kjer si bo filme mogoče ogledati v amfiteatru Kosovelovega doma ob sredah ali četrtkih.

Poklon Mežanovi kot prireditev ob odprtju divaškega filmskega poletja
Ivanki Mežan se bosta ob njeni prisotnosti v nagovoru poklonila državni sekretar na ministrstvu za kulturo Aleš Črnič in direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh. Otvoritvena projekcija bo pripadla filmu Let mrtve ptice Živojina Pavlovića, v katerem je Mežanova nastopila leta 1973.

Gre za zgodbo o treh bratih iz zaostalega predela Prekmurja, ki so jih upodobili Arnold Tovornik, Polde Bibič in Rudi Kosmač. Ti si skušajo vsak po svoje ustvariti boljše življenjske pogoje, vendar kot številne druge družine s tega konca Slovenije tudi ta razpada, saj v neperspektivnih vaških razmerah ostajajo le starci in otroci.

Večer se bo sklenil z nastopom skupine Akustic Beat.

Program razpršen čez celotno poletje
V Divači se bodo do 22. avgusta zvrstile še projekcije naslednjih filmov: Babica gre na jug (Vinci Vogue Anžlovar, 1991), V leru (Janez Burger, 1999), Pod njenim oknom (Metod Pevec, 2003), Kajmak in marmelada (Branko Djurić, 2003), Outsider (Andrej Košak, 1997), Jebiga (Miha Hočevar, 2000) in Petelinji zajtrk (Marko Naberšnik, 2007).

Na strani kinoteke pa še obveščajo, da vstopnica za kinopredstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja ali burje program letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači odpade, otvoritvena projekcija Leta mrtve ptice pa je brezplačna.

Ustvarjalno poletje za otroke in mlade
Ob projekcijah bodo v muzeju v Divači pripravili tudi brezplačne delavnice za otroke, med drugim bodo izdelovali uporabne in okrasne predmete iz odpadnih materialov, za katere jim bo navdih filmski svet; 5. julij bo namenjen izdelovanju letečih zmajev, 2. avgust pa fotografskim okvirjem.

Poleg tega v avgustu ponovno pripravljajo petdnevno delavnico igranega filma za mlade, stare od 11 do 16 let. Na delavnici, ki bo potekala med 11. in 15. avgustom, bodo udeleženci pod mentorstvom Luksuz produkcije iz Krškega sami izdelali kratki igrani film in se preizkusili v vlogah različnih filmskih ustvarjalcev.

Poklon Ivanki Mežan v Divači