John Lennon z Yoko Ono, kateri mnogi pripisujejo krivdo, da so se Beatli na vrhuncu svetovne slave razšli. Po razpadu skupine se je par preselil v Ameriko, kjer ju je oblast nadzorovala in skoraj izgnala iz Amerike, saj so v njunem mirovniškem delovanju videli nevarnost za ameriški demokratični sistem. Foto:
John Lennon z Yoko Ono, kateri mnogi pripisujejo krivdo, da so se Beatli na vrhuncu svetovne slave razšli. Po razpadu skupine se je par preselil v Ameriko, kjer ju je oblast nadzorovala in skoraj izgnala iz Amerike, saj so v njunem mirovniškem delovanju videli nevarnost za ameriški demokratični sistem. Foto:
Odraščanje mladeniča na ulicah Liverpoola prikazuje film Nowhere Boy - Zgodba o Johnu Lennonu. Film prikazuje zapleteno okolje 15-letnega uporabnika, na katerega vpliva mentaliteta povojne Britanije in razpetost med ljubeznijo dveh materinskih likov, tete, pri kateri je odraščal, in njegove mame. Mladi Lennon se je zatekel v umetnost in glasbo in srečal Paula McCartneya, nato pa se začne zgodba najbolj uspešne skupine v zgodovini glasbe.

V torek, 2. oktobra, je bil na 2. programu Televizije Slovenija angleški film Razgaljeni Lennon, v sredo, 3. oktobra, v terminu filma tedna angleški film Nowhere boy – Zgodba o Johnu Lennonu ter v četrtek, 4. oktobra, ob 21.15 na 2. programu Televizije Slovenija ameriški dokumentarni film ZDA proti Johnu Lennonu.
Vrhunec in razpad skupine The Beatles
Angleški film Razgaljeni Lennon (Lennon naked) režiserja Edmunda Coultharda sledi resničnim dogodkom sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila skupina The Beatles na vrhuncu slave in nihče ni pričakoval njenega razpada. Razlog za razpad skupine pogosto pripisujejo prav Lennonu in njegovi drugi ženi, performerki japonskega rodu Yoko Ono.
Ob glasbeno najbolj nadarjenem Paulu je bil za skupino izredno pomemben tudi John, ki pa se je prav takrat resno spopadal z zasebnimi težavami. Po 16 letih je John znova, a neuspešno poskušal navezati stike z od alkohola odvisnim očetom Freddyjem, v istem času pa je razpadel tudi njegov zakon s Cynthio, s katero je imel sina Juliana. S Cynthio se je John dokončno razšel, ko je spoznal Yoko Ono, japonska umetnica pa je v svoji samovšečnosti in avtoritativnosti odločilno vplivala na to, da so se Beatli na vrhuncu kariere in svetovne slave razšli.
Lennonova mladost v Liverpoolu
Dan pozneje bomo lahko spoznali najstniška leta slavnega Beatla od njegovega odraščanja na ulicah Liverpoola do začetkov skupine The Beatles. Angleška biografska glasbena drama Nowhere Boy - Zgodba o Johnu Lennonu, ki jo je režiral Sam Taylor Wood, je bila leta 2010 nominirana za štiri nagrade britanske filmske akademije. Pripoveduje o radoživem 15-letnem mladeniču, razpetem med ljubeznijo do tete, ki ga je vzgajala od malih nog, in do svobodomiselne mame, ki nenehno išče sinovo pozornost, v širšem družbenem miljeju pa ga omejuje tudi malenkostna mentaliteta povojne Britanije. V takšnem okolju se je odraščajoči upornik zatekel v svet umetnosti in glasbe. Pritegnila ga je nova zvrst glasbe iz ZDA, ko je srečal sorodno dušo v nadarjenem glasbeniku Paulu McCartneyu pa fantje začnejo novo posebno zgodbo v zgodovini glasbe.
Nevaren za ameriški demokratični sistem
ZDA proti Johnu Lennonu (The U.S. vs. John Lennon) po scenariju in v režiji Davida Leafa in Johna Scheinfelda zaključuje zgodbo velikega glasbenika s prikazom Lennonovega ameriškega obdobja po razpadu skupine The Beatles, ko se je z Yoko Ono preselil v Ameriko. Tam je Lennon nadaljeval kariero skladatelja in pevca, živel pa je tudi posebno mirovniško misijo. Takratni ameriški predsednik Richard Nixon je v Lennonovem odkritem zavzemanju za mir in celo v njegovem komponiranju in petju videl neizmerno nevarnost za ameriški demokratični sistem in par so začeli nadzorovati, prisluškovali so njunim telefonskim pogovorom in ju skoraj izgnali iz Amerike.
Ameriški dokumentarni film prepleta Lennonove angažirane pesmi, razgovore z njegovimi sodobniki (med drugimi z Angelo Davies, Noamom Chomskym, Ronom Kovicem, Carlom Bernsteinom, Yoko Ono …) in orisuje razmere, v katerih je živel in ustvarjal. Ob somišljenikih in nasprotnikih prikazuje tudi tiste, ki so poskušali Lennonovo priljubljenost in njegovo glasbeno ustvarjalnost zlorabiti in izkoristiti. Posledica ameriške paranoje, ki je celo Lennonove pesmi razumela kot grožnjo ameriški demokraciji je 8. decembra 1980 pripeljala do atentata na Johna Lennona.