Natančen program 11. StopTrika
si lahko pogledate tukaj.

V Mariboru bo festival potekal med 29. septembrom in 3. oktobrom, med 5. in 7. novembrom pa bo v Lodžu še poljska različica.

Foto: StopTrik
Foto: StopTrik

Med največjimi evropskimi festivali, posvečenimi stop animaciji
StopTrik je eden največjih festivalov stop animacije v Evropi, ki vsako leto gosti vrhunske, mednarodno priznane ustvarjalke in ustvarjalce s tega področja kot tudi goste in strokovnjake iz tujine.

"Festival nenehno išče ravnovesje med obrtjo in sporočilom, zato v tem novem desetletju uvajamo nekatere spremembe, vendar večina programskih elementov ostaja podobnih tistim, ki so jih sodelujoče občinstvo in ustvarjalci že izkusili v preteklih letih," je napovedala direktorica festivala Olga Bobrowski.

Reinterpretacija ter na novo izumljeni pripovedi in simboli
Animirana mitologija, ki je torej tematski okvir letošnjega festivala, se po besedah direktorice osredinja na najbolj temeljne pripovedi in simbole, ki so reprezentativni za različne kulturne kontekste, a so z uporabo animiranega filma kot medija izpostavljeni reinterpretaciji ali pa so celo na novo izumljeni.

Trojica tematskih retrospektiv
11. StopTrik prinaša tri tematske retrospektive. Prva zajema zgodbe, ki naslavljajo večne tematike, povezane z vprašanji o izvoru, smrti, ritualih, ljubezni in boju za moč. V sklopu Animirani apokrifi se tematika projekcij osredinja na raziskovanje trenda kanonskih zgodb in uporabo svetih podob. Tretji sklop pa zajema Zgodbe z drugega zornega kota, kjer gre za kratke eksperimentalne filme, tokrat iz Evrope, Etiopije in Kitajske, ki na svojevrsten način raziskujejo teme, povezane s kolektivno zavestjo, politično in družbeno zavednostjo, in se dotikajo vprašanj kulturne dediščine.

Od tradicionalne tehnike do eksperimentiranja
Letošnji tekmovalni program prinaša izbor najnovejših svetovnih dosežkov ustvarjalk in ustvarjalcev animiranih filmov, ustvarjenih v tradicionalni tehniki stop animacije. V sklopu Borderlands bodo izpostavljeni dosežki na področju eksperimentiranja s tehnikami stop animacije v kombinaciji z drugimi pristopi. Panorama pa ponuja ogled filmov, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, vendar izkazujejo umetniški potencial in intelektualno navdihujoče vsebine vredne ogleda.

Osrednje festivalsko prizorišče je v Vetrinjskem dvoru. Foto: StopTrik
Osrednje festivalsko prizorišče je v Vetrinjskem dvoru. Foto: StopTrik

Organizatorji še posebej izpostavljajo svetovno premiero najnovejše stop animacije oziroma eksperimentalnega filma Ta presneta očetova kamera! multimedijskega umetnika Miloša Tomića, ki je nastala v produkciji mariborskega Film Factory po navdihu fotografske umetnosti mariborskega mojstra fotografije Dragiše Modrinjaka.

V okviru festivala so organizirane tudi delavnice, med drugim delavnica za mlade filmske kritike Ostrenje pogleda, ki jo organizira Društvo za širjenje filmske kulture KINO! Spremljevalni program bo vključeval še odprtje razstave Animirane ženske kuratorke Manu Weiss v razstavišču artKIT. Gre za združevanje obogatene resničnosti (ang. augmented reality) s kratkimi animiranimi avtoportreti profesionalnih animatork z vsega sveta.

Izbira občinstva in študentske žirije
Kot vsako leto doslej tudi letos izbira prejemnika najprestižnejše nagrade festivala pripada občinstvu, ki sočasno anonimno glasuje in ocenjuje animacije ob vsaki projekciji tekmovalnega programa. Pomembno vlogo ima tudi študentska žirija, ki skupaj z mentorjem izbere svoje zmagovalce.

11. festival StopTrik v Mariboru