“Mali Nikec je lahkoten in humoren pogled na čezmerno delovanje otroške domišljije ter čezmerne odzive odraslih, ki se ubadajo s težavami v službi, šoli in družini. Film je eden tistih,
“Mali Nikec je lahkoten in humoren pogled na čezmerno delovanje otroške domišljije ter čezmerne odzive odraslih, ki se ubadajo s težavami v službi, šoli in družini. Film je eden tistih, "do družine prijaznih”, ki jih resnično pogledaš z užitkom in se poleg tega še dodobra nasmejiš," so o filmu Mali Nikec zapisali na spletni strani Celluloid Fun. Foto:
Mali Nikec
Knjige Mali Nikec avtorjev Renéja Goscinnyja, ki je poznan tudi kot avtor besedil za legendarna stripa Asterix in Srečni Luka, in ilustratorja Jean-Jacquesa Sempeja navdušujejo bralce že več kot pol stoletja, tudi v slovenskem jeziku.

Družinsko komedijo Mali Nikec (Le petit Nicolas) režiserja Laurenta Tirarda si je v Franciji v pol leta ogledalo več kot pet milijonov gledalcev. Tudi v Sloveniji je bil film, namenjen pa je otrokom od sedmih let naprej, premierno prikazan že v sekciji Kinobalon na lanskem 21. Liffu.

Ko umazano pohištvo sploh ni slaba ideja
Filmski kritik Amber Wilkinson je o Malem Nikcu na velikem platnu zapisal: "Avtorji z duhovitostjo, ki izhaja iz otroške domišljije, in s prepričljivo upodobitvijo fanta, čigar dobri nameni so obsojeni na propad, v gledalcu vzbudijo slo po pustolovščinah ter vzdramijo občutja, ki jih imaš, ko si star okrog 12 let - s tem zarišejo čudovit otroški pogled na svet. Zraven vpletejo še norčavost in tisto na glavo postavljeno otroško logiko, po kateri se zamisel, da na pohištvo namažeš pasto za čevlje, sploh ne sliši slabo."

In kakšen je zaplet filma? Za malega Nikca, ki ga igra Maxime Godart, je življenje popolno: starši (Valerie Lemercier in Kad Merad) ga imajo radi, z druščino prijateljev rešuje vsakdanje težave, v šoli nikoli ni dolgčas. Nekega dne pa sliši mimobežen pogovor med starši, ki ga napelje na misel, da mama pričakuje otroka. Dobil bo mlajšega bratca in njegovi starši zanj ne bodo imeli več časa, mogoče ga bodo peljali v gozd in ga tam celo pustili, si misli Nikec. Zato je treba nekaj ukreniti: s prijatelji med drugim poskušajo najeti gangsterja, ki bi nezaželenega prišleka ugrabil takoj po rojstvu. Ne uspe jim, a malim nadobudnežem idej ne zmanjka.

Tirardovi pogovori z Allenom in Von Trierjem
Režiser Malega Nikca, Laurent Tirard, je odraščal v občudovanju ameriških filmov. Režijo je študiral v New Yorku in po študiju delal kot bralec scenarijev za studio Warner Bros. Šest let je kot novinar za francosko revijo Studio opravljal intervjuje s številnimi velikimi avtorji filma: od Woodya Allena in Davida Cronenberga do bratov Coen ter Larsa von Trierja. Objavil je tudi knjigo pogovorov z njimi, Moviemakers' Mister Class: Private Lessons from the World's Foremost Directors, ki je izšla v Franciji, Kanadi, Angliji, Italiji, Španiji in Braziliji.

Leta 1997 je zapustil revijo Studio ter začel pisati scenarije za film in televizijo. V tem času je posnel dva kratka filma. Leta 2004 je napisal in režiral svoj prvi celovečerec Mensonges et trahisons et plus si affinités. V letu 2005 je kot soscenarist sodeloval pri zelo uspešnem filmu, romantični komediji Kako se poročiti in ostati samski (Prête-moi ta main), nato pa naslednje leto napisal scenarij za svoj drugi film, Molière, in ga režiral. Sledil je film po knjižni predlogi zelo uspešnih in znanih otroških zgodb, Mali Nikec.