Janez Lapajne je posnel zmagovalni film letošnjega Festivala slovenskega filma, dramo Kratki stiki. Foto: www.fsf.si
Janez Lapajne je posnel zmagovalni film letošnjega Festivala slovenskega filma, dramo Kratki stiki. Foto: www.fsf.si
Kratki stiki
Janez Lapajne se je v zahvalnem govoru poklonil predvsem izvrstni igralski zasedbi svojega filma. Foto: www.fsf.si
Moje male ljubice
Z vesno nagrajene Moje male ljubice je bil edini igrani film med srednjemetražnimi filmi. Foto: www.fsf.si
Rezine življenja
Rezine življenja so postale najboljši kratki film minulega leta. Foto: www.fsf.si
Peter Zobec
Na četrtkovem odprtju festivala so že podelili nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo, ki jo je prejel režiser Peter Zobec. Foto: RTV SLO

Deveti Festival slovenskega filma, ki se je končal s slavnostno podelitvijo nagrad v Piranu, je na piedestal slovenskega filma postavil Tjašo Železnik, ki je dobila vesno za najboljšo glavno vlogo. Da gre igralska žilica iz roda v rod, pa sta dokazala nagrajenca za najboljšo stransko vlogo: kipca sta domov odnesla oče in sin, Boris in Sebastjan Cavazza (tudi onadva sta blestela v kratkih stikih). Z nagradami za najboljši celovečerni film, režijo, scenarij, glavno žensko in stransko moško vlogo, montažo, ton in glasbo je film Kratki stiki Janeza Lapajneta tako postal nesporni zmagovalec festivala.

Slovenski film na majavih nogah?
Strokovna žirija je v obrazložitvi nagrad zapisala, "da je bila letošnja selekcija tekmovalnega programa spričo skromnega števila celovečernih filmov izraz negotovega ustvarjalnega trenutka". Direktor festivala Jože Dolmark je dejal, da so tako kot v življenju nekatera leta bogatejša s filmi in čeprav se zdi, da je letošnja bera filmov bolj borna kot lanska, se s to oceno ne strinja.

Dober film naredijo čustva
Poleg nagrade za režijo in scenarij Kratkih stikov je Janez Lapajne prejel za ta film tudi nagrado za montažo; slednje priznanje si deli s sodelavcem Rokom Bičkom. Ob izročitvi nagrade za režijo je Lapajne povedal, da je za režiserja ključno, da ima ob sebi ljudi, ki ga spremljajo na poti filmskega ustvarjanja. Zahvalil se je "sijajni igralski zasedbi" Kratkih stikov in dejal, da je pri filmu najbolj pomembna prisotnost čustev.

Mlada talenta v "Ljubicah"
Najboljši srednjemetražni film je postal podvig Matjaža Ivanišina Moje male ljubice; vesno za glavno moško vlogo v tem filmu je prejel Dejan Spasič, kipec za stransko žensko vlogo pa Maja Ferme.

Kratko, a sladko: Rezine življenja
Nagrado za najboljši kratki film je žirija podelila Rezinam življenja režiserja Martina Turka. Tradicionalno nagrado Stopov igralec leta je prejel Jernej Šugman za vlogo Lenarta v filmu Kratki stiki. Nagrado občinstva so podelili filmu Izginuli.

Uroš Rakovec je nagrajenec žirije za glasbo v filmu Kratki stiki, najboljšo fotografijo je po mnenju strokovnjakov prispeval Mirko Pivčevič v filmu Ohcet. Nagrada za ton je pripadla Boštjanu Kačičniku in Jožetu Trtniku za Kratke stike. Film Dvorišče animatorjev Nejca Sajeta in Luke Rusa je imel po mnenju žirije najboljšo animacijo. Infofilm, nagrada za najboljši študentski film, je pripadla izdelku za naslovom Quick view (Toplo - Hladno) režiserja Matjaža Ivanišina.

Izmed celovečernih filmov so na vesno zaman upali filmi Noč režiserja Mihe Knifica, Reality Dafne Jemeršič in Trpljenje mladega Igorja Braneta Bitenca, prav tako pa bi nagrado lahko dobil kateri izmed kratko- ali srednjemetražnih filmov.

Teoretično lahko vsak film dobi svojo nagrado
21 filmom bi bilo lahko podeljenih več kot 20 nagrad, vendar se strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali Roy Menarini, ki predava filmsko zgodovino in kritiko na goriškem DAMS-u v sklopu videmske univerze, skladatelj, dirigent in džezovski trobentač Urban Koder ter režiser in pisatelj Marko Sosič, po navadi odloči tudi, da katere izmed nagrad ne podeli.