Knific je svoj prvi avtorski celovečerec Noč posnel med študijem filma in videa v Stockholmu. Film je požel odlične kritike. Foto: Klub študentov Kranj
Knific je svoj prvi avtorski celovečerec Noč posnel med študijem filma in videa v Stockholmu. Film je požel odlične kritike. Foto: Klub študentov Kranj
Miha Knific
Miha Knific je po izobrazbi sicer kipar - študiral je na ALU-ju -, največ pa ustvarja v medijih fotografije in videa. Foto: RTV SLO

Nagrada francoskega podjetja podjetja LVT, uradnega partnerja filmskega festivala v Cannesu, mu bo omogočila financiranje dela postprodukcijskih storitev za film.

Knific se je udeležil "filmskega treninga" Beach it, ki ga je vodil priznani angleški režiser Barry Hanson, čigar film The Long Good Friday je bil predstavljen kot najboljši britanski film vseh časov. Hanson poučuje filmsko in televizijsko produkcijo na londonski univerzi ter je avtor številnih prispevkov v akademskih knjigah in revijah v Angliji in po svetu.

Žirija: Projekt z vrlinami velikega filma
Med devetimi prijavljenimi projekti na trening je šestčlanska mednarodna filmska žirija, ki ji je predsedoval Stephane Kalev, izbrala film Die Freiheit/Svoboda, ki je v fazi predprodukcije in ga bodo snemali v letu 2012.

Po prepričanju žirije gre za obetaven in inovativen projekt, ki ima vse vrline velikega filma. Žirantom je bil všeč nov pogled na svobodo, "za katero vsi hlastamo", ki je v filmu predstavljen skozi oči pacientov v psihiatrični bolnišnici tik pred začetkom 2. svetovne vojne, so sporočili iz produkcijske hiše Start film produkcija.

"Kdo sem, od kod prihajam in kam grem?"
Film Die Freiheit/Svoboda je 90-minutna zgodovinska drama z ljubezensko zgodbo med najstnico in študentom medicine, ki se srečata kot pacienta v psihiatrični bolnišnici. Nenavadna zgodba je predstavljena skozi oči najstnice, vendar ne gre za opis njenega trpljenja, ampak najlepših trenutkov njenega življenja. V ospredje filma je postavljeno ključno vprašanje, ki si ga človek venomer zastavlja: "Kdo sem, od kod prihajam in kam grem?"

Na osmem festivalu kratkega filma v Balchiku, ki je potekal med 19. in 26. junijem, so predvajali tudi Knificev film Lovec oblakov, ki so ga organizatorji izbrali med 4.000 prijavljenimi filmi, so še sporočili iz produkcijske hiše Start film produkcija.