Kot preprodajalec umetnin Charlie Mortdecai je Johnny Depp prepričal le komisijo za zlate maline, prav tako so jih navdušili njegovi prilepljeni brki in njegova žena Gwyneth Paltrow - tri nominacije za film Mortdecai. Foto: EPA
Kot preprodajalec umetnin Charlie Mortdecai je Johnny Depp prepričal le komisijo za zlate maline, prav tako so jih navdušili njegovi prilepljeni brki in njegova žena Gwyneth Paltrow - tri nominacije za film Mortdecai. Foto: EPA
false
Andy Wachowski in Lana Wachowski, scenarista in režiserja znanstvenofantastičnega filma Jupiter Ascending, ki se je izkazal za polomijo. Foto: EPA

Petdeset odtenkov sive, Jupiter Ascending, Piksli in Paul Blart: Mall Cop 2 so si vsi prislužili kar šest nominacij za maline, tesno za petami jim sledijo Fantastični štirje s petimi. Vseh pet sestavlja seznam filmov, med katerimi bo odbor 900 članov izglasoval tistega, ki vam ga resnično ni treba videti. Popolnoma isti naslovi so se znašli tudi med nominiranci za najslabši scenarij, pri nominiranih režiserjih pa najdemo le eno zamenjavo: slabši od Tima Herlihyja in Timothyja Dowlinga s Piksli je bil očitno Tom Six s tretjim nadaljevanjem Človeške stonoge.
Jupiter Ascending in Petdeset odtenkov sive sta ponudila tudi okvir za slabe glavne igralske vloge - to sta igralski par Channing Tatum in Mila Kunis ter Jamie Dornan in Dakota Johnson. Njim ob boku bodo za neslavne nagrade tekmovali še Johnny Depp (Mortdecai), Kevin James (Paul Blart: Mall Cop 2), Adam Sandler s kar dvema izrazitima vlogama (The Cobbler in Piksli) ter med igralkami v glavnih vlogah Katherine Heigl (Home Sweet Hell), Jennifer Lopez (The Boy Next Door) in Gwyneth Paltrow (Mortdecai).
Oskar in malina v istem letu
Nič nenavadnega ne bo, če bo kateri igralec dan pred oskarjem prejel tudi malino, kot se je že zgodilo Sandri Bullock. Na seznamu nominacij za zlate maline, s katerimi "nagrajujejo" neuspele filmske dosežke preteklega leta in jih že tradicionalno podelijo dan pred oskarji, se vedno znajde tudi kakšno ime in filmski naslov, ki je nominiran tudi za oskarja - le za drugo vlogo ali v drugi kategoriji. Letos so se tako v bitki za oskarje in zlate maline znašli Rooney Mara, Eddie Redmayne, Sylvester Stallone in producent Simon Kinberg (pri malinah za Fantastične štiri, pri oskarjih za Marsovca).
Mara, ki je prepričala s stransko vlogo v ljubezenski drami Carol, se je precej slabše znašla kot Tiger Lily v filmu o izvoru Petra Pana Pan. In medtem ko je Redmayne navdušil v Danskem dekletu, si je nominacijo za malino prislužil s stransko vlogo v znanstvenofantastičnem spektaklu Jupiter Ascending, pravzaprav kar znanstvenofantastični polomiji, ki je na več težav naletela že pred prihodom v kinematografe - premiero so prestavili za skoraj eno leto - nominirana pa je za šest malin.
Prav tako med največkrat nominiranimi filmi, Petdeset odtenkov sive, se je na seznamu oskarjevih nominacij znašel v kategoriji najboljše skladbe.
Na oba seznama nominacij - za najboljše in najslabše - se je povzpel tudi Sylvester Stallone, a njegova nominacija za malino je spodbudne sorte, namreč za preteklega prejemnika zlate maline, ki se je uspel odkupiti z boljšim delom in tako popraviti svoj slab vtis.