V Bridget in njenem 'talentu' za spravljanje same sebe v nerodne položaje se je našla ogromna množica bralk. Foto:
V Bridget in njenem 'talentu' za spravljanje same sebe v nerodne položaje se je našla ogromna množica bralk. Foto:
Bridget Jones je sicer res skupek negotovosti in kompleksov, a vseeno lahko izbira med dvema postavnima moškima, Markom (Colin Firth) in svojim vodjem Danielom (Hugh Grant). Foto: EPA

Za naslovno vlogo lahko kilograme počasi začne nabirati seveda Renee Zellweger, ki je to storila že za prva dva filma, posneta po romanih Helen Fielding, Dnevnik Bridget Jones (2001) in Bridget Jones: Na robu pameti (2004). Bridget, ki naj bi bila (duhovito) poosebljenje britanske slehernice (in karikatura klišejske bralke Cosmopolitana), si je Fieldingova izmislila leta 1995, za kolumno, ki jo je pisala za The Independent; poznejša novelizacija teh kolumen je bila neverjetna uspešnica.

Če je rahlo zmedena in nevrotična novinarka v prvih dveh delih izpolnila Misijo: najti Pravega (in se z njim celo poročila), se zdaj obetajo, predvidljivo, težave drugačne narave. Bridget, ki se bliskovito približuje štiridesetemu letu, zasliši svojo biološko uro in sklene, da je čas za otroka. Da je film res v načrtu, so že potrdili pri produkcijski hiši Working Title. Prvi del, ki ga je režirala Sharon Maguire, je prinesel 282 milijonov dolarjev (Zellweggerjevi pa nominacijo za oskarja), nadaljevanje pa 262 milijonov (režiral ga je Beeban Kidron).

Poplava filmov, lažjih od pokovke
Bridget sicer ne bomo videli pred prihodnjim letom, a to ne pomeni, da romantičnih komedij tudi letos poleti ni na pretek. Ameriška bera (ki v naše kinematografe praviloma pride šele z jesenjo) je bogata: že maja sta na spored prišla Ghosts of Girlfriends Past (Vse moje bivše, avgusta tudi pri nas) in Management. V prvem šarmantnega ženskarja (Matthew McConaughey) na "pravo" pot skušajo spraviti duhovi nekdanjih deklet, drugi pa je zgodba o potujoči trgovki s (poceni) umetninami (Jennifer Aniston), ki se neke noči "spozabi" z direktorjem hotela, s katerim sklene posel (Steve Zahn).

Junija sta premiero dočakala My Life in Ruins, prvi film, ki so ga grške oblasti pustile posneti v Delfih in na Akropoli (režirala jo je Nia Vardalos, ki se je spomnimo iz Moje obilne grške poroke), in The Proposal (Sandra Bullock igra zahtevno šefinjo, ki svojega mladega asistenta (Ryan Reynolds) prisili v poroko, da je zaradi potečenega vizuma ne bi izgnali v domačo Kanado).

Omembe vredna sta še filma (500) Days of Summer - ko Toma (Joseph Gordon-Levitt) pusti dekle, ta začne razmišljati o njunih skupnih 500 dnevih, da bi ugotovil, kaj je šlo z njima narobe - in I Love You, Beth Cooper (najboljši učenec generacije v svojem govoru ob maturi izpove svojo ljubezen do najpopularnejše punce na šoli - Hayden Panettiere). V The Ugly Truth televizijska producentka (Katherine Heigl) išče ljubezen s pomočjo nadležnega sodelavca (Gerard Butler), ki spodbija njena prepričanja o zvezah, v Play The Game pa se poskočni vdovec (Andy Griffith) za nasvete za zmenke obrne na svojega vnuka.

Prizore iz omenjenih filmov si oglejte v galeriji.