Tokrat bo gledalce snubil z apokaliptično zgodbo. Foto: EPA
Tokrat bo gledalce snubil z apokaliptično zgodbo. Foto: EPA
Clive Owen v filmu Closer
Clive Owen bo skušal rešiti človeštvo. Foto: EPA

Cuarón, ki je s tretjim delom filmskega Harryja Potterja (Harry Potter in jetnik iz Azkabana) v zgodbo vpeljal dosti več akcije, gre zdaj še korak dlje in se spušča v znanstvenofantastične vode. Režiserju se je ideja utrnila že leta 1993, ko je britanska pisateljica P. D. James izdala roman Children of men (Človeški potomci), apokaliptično pripoved, postavljeno v temno in negotovo prihodnost.

Če ni asteroid, je pa genska napaka
Filmska zgodba zveni morda malce znano: smo v prihodnosti, človeštvo pa je zaradi skrivnostne genetične bolezni neplodno in zato tik pred izumrtjem. Ljudi se loteva panika in družbi grozi anarhija, vse dokler mlad učenjak iz Oxforda ne napne vseh svojih sil v boju proti katastrofi.

V drugi polovici novembra je v okolici Londona zraslo filmsko prizorišče, v čevlje znanstvenika Theodorja Farona pa je režiser postavil skrivnostnega Cliva Owena. Britanskega igralca si v zadnjih letih priznani režiserji med seboj kar podajajo: nastopil je kriminalki Noir Roberta Rodrigueza (Mesto greha), v psihološki študiji značajev Mika Nicholsa (Bližnji odnosi) in v zgodovinski drami Roberta Altmana (Gosford Park). Ob strani mu bo stala Julianne Moore, ki je največji vtis na kritike naredila s filmoma Ure do večnosti in Daleč od nebes, igralsko zasedbo pa dopolnjujeta še veteran Michael Caine in Charlie Hunman (Hladni vrh).

Na nekatere stvari se splača počakati ...
Snemanje Children of men naj bi končali že februarja prihodnje leto, na premiero pa bo treba počakati kar do septembra. Film se počasi kristalizira že od leta 2001, ko se je Cuarón s filmom Jaz pa tebi mamo proslavil tudi zunaj domačih meja. Na stranski tir je bil začasno potisnjen zaradi ponudbe za režijo Harryja Potterja, katere verjetno ne bi zavrnil prav noben filmski ustvarjalec, ki bi se rad prebil med največje.