Medved zavzema svoje mesto na festivalskem prizorišču. Foto: EPA
Medved zavzema svoje mesto na festivalskem prizorišču. Foto: EPA
Jure Henigman
Jure Henigman se bo predstavil kot obetajoča filmska zvezda. Foto: Urška Košir
Marko Mandić
Marko Mandić v filmu Lose Your Head. Foto: Slovenski filmski center

Na predlog Slovenskega filmskega centra je mednarodna žirija med desetimi vzhajajočimi filmskimi zvezdami izbrala Jureta Henigmana. Program desetih mladih igralcev bo potekal od 9. do 11. februarja, ko se bodo ti srečali z novinarji in predstavniki igralskih agencij z vsega sveta. Vrhunec programa pa bo v ponedeljek, 11. februarja, ob 18.15, ko se bodo igralci sprehodili po rdeči preprogi do Berlinale Palasta in na glavnem odru prejeli nagrade.

Obenem pa bo letos kar v dveh filmih Berlinala zaigral Marko Mandić, ki je bil leta 2007 zadnja slovenska filmska vzhajajoča zvezda. Njegov letošnji uspeh tako dokazuje, da ga je projekt Shooting Stars uspešno predstavil filmskemu svetu. V tekmovalnem programu bo Mandić nastopil kot glavni moški junak v filmu Gold (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana. Film bo na sporedu 9. februarja ob 19. uri v Berlinale Palastu.

Drugi letošnji Mandičev berlinski film pa je Lose your Head (Izgubiti glavo) režiserjev Stefana Westerwelleja in Patricka Schuckmanna, v katerem nastopa v vlogi Victorja. Premiera filma bo na sporedu v petek, 8. februarja, v uradnem programu Panorama.

Slovenija tudi tokrat sodeluje s Tanovićem
Seveda pa bo Berlinale potekal tudi po že ustaljenem redu. V tekmovalnem programu bo nastopil bosanski film Epizoda v življenju nabiralca jekla, peti celovečerni film Danisa Tanovića, pri katerem sodelujeta tudi Slovenija in Francija.

V programu Forum pa bo na sporedu koprodukcijski film Krogi srbskega režiserja Srđana Golubovića, pri katerem je ravno tako sodelovala produkcijska hiša Vertigo/Emotion film, pa tudi producenti iz Nemčije, Francije in Hrvaške. Film Krogi je bil leta 2010 podprt na javnem razpisu Slovenskega filmskega centra za manjšinske koprodukcije.

Na sejemskih projekcijah Luzar, Mandić in Naberšnik
Slovenski filmski center (SFC) bo letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.

Na sejemskih projekcijah bodo prikazani filmi Srečen za umret režiserja Matevža Luzarja, ki v aprilu prihaja na spored slovenskih kinematografov, Adria Blues režiserja Miroslava Mandića, ki v kinematografe prihaja septembra in Šanghaj v režiji Marka Naberšnika, ki je bil najbolj gledan slovenski film v letu 2012.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že enajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstila mlada slovenska režiserka in producentka Alma Anakiev.