Heath Ledger je v začetku leta v starosti 28 let umrl zaradi zaužitja prekomerne količine uspavalnih tablet v svojem stanovanju v New Yorku. Foto: Reuters
Heath Ledger je v začetku leta v starosti 28 let umrl zaradi zaužitja prekomerne količine uspavalnih tablet v svojem stanovanju v New Yorku. Foto: Reuters
Cate Blanchett
Cate Blanchett, ki je pred nedavnim dobila svojo zvezdo na hollywoodski ulici slavnih, je na podelitvi nagrad slavila kot najboljša igralka. Foto: EPA

Na podelitvi nagrad Avstralskega filmskega inštituta (Australian Film Institute - AFI) so Ledgerju za njegovo zadnjo vlogo Jokerja v filmu Vitez teme posthumno podelili nagrado za najboljšega igralca. Razglasitev nagrajenca je dvignila na noge vse zbrane v dvorani Princess Theatra v Melbournu, z bučnim aplavzom pa so izkazali svoj poklon igralcu, ki je bil leta 2005 nominiran za oskarja za vlogo v filmu Gora Brokeback.

Nagrado je prevzela Heathova družina, sestra Kate pa je ob tem povedala, da imajo za seboj brez dvoma najtežje leto, v katerem so izgubili nadvse ljubljenega družinskega člana. Dodala je še: "Tako ponosni smo nanj in ponižno sprejemamo nagrado v imenu njegove prelepe hčerke, ki jo bomo imeli vedno radi." Jubilejna 50. podelitev nagrad AFI je bila tudi sicer v znamenju poklona Ledgerju, ki so ga med drugim označili kot moža z divjim duhom, kakršnega bi si marsikdo želel imeti. "Naj legenda živi dalje," so še dodali.

Na odru je največkrat zazvenel naslov Black Balloon
Med ženskimi igralkami je na večeru slavila Cate Blanchett, ki je prepričala v vlogi angleške kraljice Elizabete I. (Elizabeta: Zlata doba). Najboljši film pa je postala drama o najstniku, ki se navaja na življenje z avtističnim bratom. Black Balloon je bil tudi sicer z 11 nominacijami favorit večera, v kategoriji za najboljši film pa je premagal naslove The Jammed, The Square in Unfinished Sky. Ekipa filma Black Balloon je podelitev zapustila še z nagradami najboljšega stranskega igralca in igralko (Luke Ford in Toni Collette), režiserka in scenaristka Elissa Down pa je osvojila nagradi za najboljšo režijo in izvirni scenarij.

Romantična drama Unfinished Sky je bila nominirana v desetih kategorijah, nagrajena pa za najboljši prirejeni scenarij in za najboljša glavna igralca - Williama McInnesa in Monic Hendrickx.

Med televizijskimi izdelki je noč pripadala kriminalni seriji Underbelly o Melbournovem podzemlju. Domov je odnesla šest nagrad (nominirana je bila za osem), vključno z nagrado za najboljšo tv-dramo.

M. K.