V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: Saša Huzjak
V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: Saša Huzjak

Film režiserke Tijane Zinajić, ki se bo nocoj predstavil kinošiškovski publiki, je imel mednarodno premiero lani v Valencii, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel sedem vesen, tudi glavno nagrado žirije za najboljši celovečerni film in nagrado občinstva. Na festivalu Liffe je v hipu razprodal vse ljubljanske projekcije.

Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

"Gre za alterkomedijo v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej," opisujejo ustvarjalci filma, za katerega je scenarij napisala Iza Strehar.

"Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta
neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!" pa o filmu pravi režiserka.

Protagonistka filma je mlada slikarka Eva, ki ji gre trenutno v življenju skoraj vse narobe. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnem že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Izo Strehar

Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Anže Verdel, scenografka Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, oblikovalka maske Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom.

Med glasbeniki, ki so prispevali glasbo za film, so indierockovska zasedba Koala Voice, (t)rap prvaki Matter, mojstri zvočno-liričnega artpunka balans, novi trubadur z žametnim glasom in ostrim jezikom Popotnik ter hardcore zasedba Pizda Materna.

Protagonistka filma je mlada slikarka Eva. Foto: Saša Huzjak
Protagonistka filma je mlada slikarka Eva. Foto: Saša Huzjak

Tu so še ljubljanski rapovski dvojec PTČ, mednarodno uspešni producent in didžej Ichisan, vsestranski umetnik in zastavonoša eksperimentalnih beatov Blaž, synth-pop kvartet Futurski, skupina Čao Portorož, mojster džeztrobente Tomaž Gajšt z vrhunsko zasedbo ter posebni gost Oto Pestner. Kot edina predstavnica iz tujine bo iz Beograda na Šiškin oder prišla raperka Sajsi MC, so navedli v Kinu Šiška.

V Galeriji Kamera v Kino Šiška pa je obenem odprta tudi skupinska razstava Prasica.

"Film poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov"
Strokovna žirija 24. Festivala slovenskega filma je zapisala, da je Prasica, slabšalni izraz za žensko "film, ki nas je najbolj presenetil in očaral. Film poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije."

Premiera filma Prasica, slabšalni izraz za žensko